Mesajul unei asistente medicale: ,,Puteți fi eroii pe care îi așteaptă pacienții aflați în stare critică, în secțiile de ATI!”

Peste 670 de români vindecați de COVID-19 au decis să fie donatori de plasmă convalescentă pentru a-și salva semenii. Printre ei și cadre medicale. În plus, medicii și asistenții medicali lansează mesaje către toți cei care pot dona plasmă convalescentă s-o facă.

Mesajul unei asistente medicale: ,,Puteți fi eroii pe care îi așteaptă pacienții aflați în stare critică, în secțiile de ATI!”

Marcela Vîlcan, asistentă șefă la secția Boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, s-a aflat încă de la începutul pandemiei în linia întâi în lupta împotriva COVID-19. Asistenta medicală a făcut un apel către pacienții vindecați să doneze, povestind pe pagina sa de facebook cum o pacientă cu COVID-19 în stare critică, din secția de Anestezie și Terapie Intensivă a SJU Alba Iulia a primit o șansa la viață de la un donator din Piatra Neamț.

,,Astăzi este despre voi, cei care ați părăsit secția de Boli Infecțioase, vindecați de COVID-19. Voi, la rândul vostru, puteți dărui VIAȚĂ! Dacă au trecut minim 14 zile de la rezultatul (NEGATIV) pe care l-am așteptat împreună cu sufletul la gură, puteți face o faptă mare, puteți dărui viață! Fac un apel către voi (în special către pacienții tineri - atenție, tineri nu înseamnă doar 18 sau 20 de ani. Tineri sunt și cei de 30, 40 sau 50 de ani) : veniți și donați plasmă! Procedura nu este una dureroasă, dar fapta este incomensurabilă! De curând, a fost administrat primul tratament cu transfuzie de plasmă hiperimună, unei paciente aflată în stare critică, aflată la acel moment în secția de Anestezie și Terapie Intensivă a SJU Alba Iulia. În urma acestei intervenții medicale, starea pacientei s-a îmbunătățit, dânsa aflându-se în momentul de față în secția noastră. Pentru această pacientă șansa la viață a venit de la un donator din Piatra Neamț! Sunt convinsă că și Alba are OAMENI cu suflet MARE!!!”, a scris Marcela Vîlcan.

Primul tratament cu transfuzie de plasmă hiperimună a fost administrat cu succes, în urmă cu 4 zile, unei paciente în vârstă de 59 de ani, diagnosticată cu COVID-19 și aflată în stare critică. În urma acestei intervenții medicale, starea de sănătate a pacientei s-a îmbunătățit.

,,Pacienta a avut o evoluție favorabilă, a fost detubată, fără a mai necesita ventilație mecanică. Pacienta este cooperantă, respiră singură și are o evoluție favorabilă. Starea de sănătate a femeii s-a îmbunătățit după administrarea tratamentului complex instituit de echipa medicală a secției noastre”, a precizat Silviu Tuzeș, medicul șef al secției ATI.

Cele două unități de plasmă hiperimună au fost obținute, cu eforturi majore, de la Centrul de Transfuzie Sanguină din Piatra Neamț. În aplicarea procedurii medicale, s-au respectat protocoalele naționale și internaționale de tratament COVID-19. La nivelul țării se înregistrează o lipsă acută de plasmă hiperimună cu anticorpi. Aceasta este obținută de la pacienți vindecați de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2, care sunt de acord să doneze sânge.

Un asistent medical din Sibiu a donat plasmă convalescentă „din dorința de a ajuta și pentru a da speranță persoanelor bolnave în lupta cu noul coronavirus”. O asistentă medicală din București a fost și ea donator de plasmă.

,,Dragii mei, v-am cunoscut pe aproape fiecare în parte, v-am fost aproape și v-am cerut să fiți tari, să fiți optimiști și v-am promis că va fi bine. Și pentru cei mai mulți dintre voi, așa a fost: BINE! Acum, vă cer din nou un lucru: haideți să fiți parte din binele altuia! Donați! Nu toți ați dezvoltat anticorpi, cu siguranță, însă cu câți sunteți mai mulți, cu atât șansa de a găsi printre dumneavoastră pe aceia care au dezvoltat anticorpi, este mai mare. Un donator de sânge / plasmă este un erou, iar voi puteți fi eroii pe care îi așteaptă pacienții aflați în stare critică, în secțiile de ATI, eroii pe care îi așteaptă familiile acestora. Pentru unii dintre ei poate să fie prea târziu însă, pentru cei de astăzi, șansa la viață sunteți voi!”, mai scrie asistenta șefăhttps://www.jurnalulasistentilormedicali.ro/blog/un-asistent-medical-din-sibiu-a-donat-plasma-convalescenta a secției Boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.

Ministerul Sănătății a stabilit condiții noi pentru donarea de sânge total/plasmă de la persoanele vindecate de COVID 19, care se regăsesc în Ordinul privind modificarea Anexei la Ordinul nr. 654/2020 privind aprobarea Metodologiei pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI.

Credit foto: Pixabay