Studii universitare pentru asistenți medicali din România, cu diplomă oferită de Coventry University

Începând cu septembrie 2020, Academia Europeană pentru Asistenți Medicali, fondată în colaborare cu Coventry University din Marea Britanie, va oferi un program de licență de 3 ani, cu specializarea de Asistent Medical Generalist. Studiile universitare vor fi în limba engleză, iar programul de învătământ va fi similar cu cel pe care îl urmează asistenții medicali din Marea Britanie. Absolvenții din România se vor alege însă cu o diplomă oferită de o facultate internațională.

Studii universitare pentru asistenți medicali din România, cu diplomă oferită de Coventry University

Începând cu septembrie 2020, Academia Europeană pentru Asistenți Medicali, fondată în colaborare cu Coventry University din Marea Britanie, va oferi un program de licență de 3 ani, cu specializarea de Asistent Medical Generalist. Studiile universitare vor fi în limba engleză, iar programul de învătământ va fi similar cu cel pe care îl urmează asistenții medicali din Marea Britanie. Absolvenții din România se vor alege însă cu o diplomă oferită de o facultate internațională.

,,Credem că astfel de programe educaționale îndreptate către asistenții medicali sunt cele care oferă șansa noastră ca sistem medical să ne păstrăm personalul în România”, a declarat prof. univ. dr. Cătălin Copăescu, pentru Jurnalul Asistenților Medicali. Un interviu pe larg cu renumitul chirurg Copăescu, directorul executiv al Surgical Training Institute (STI), din cadrul Ponderas Academic Hospital, parte a Rețelei de sănătate Regina Maria, despre asistenții medicali din România veți putea citi într-unul din numerele viitoare ale revistei Jurnalul Asistenților Medicali(JAM).

Prof.univ. dr. Copăescu a precizat că în general, atât medicii, cât și asistenții medicali atunci când finalizează un program educațional din orice școală, au puțină activitate practică, de aceea au nevoie de instruire. În acest context, Rețeaua de sănătate Regina Maria împreună cu Grupul EDUCATIVA și în colaborare cu Coventry University au fondat Academia Europeană pentru Asistenți Medicali și demarează o campanie națională pentru atragerea tinerilor către această profesie, împreună cu OAMGMAMR.

,,Investiția în acest proiect este de peste 2 milioane de euro și este o investiție în viitorul României și în acei tineri care vor o carieră într-o profesie vocațională, în cei care își doresc să devină lideri ai unor echipe medicale într-un sistem aflat în continuă creștere. Facultatea le va oferi tinerilor posibilitatea de a beneficia de dotări moderne, acces la training și resurse care imită în cel mai înalt grad situațiile de viață reală, punând la dispoziția studenților resursele materiale, umane și facilitățile necesare pentru o formare profesională de cea mai bună calitate. Am găsit în Coventry University un partener excelent pentru a ne raporta la standardele cele mai înalte în ceea ce privește sistemul de învățare, iar împreună ne dorim să punem această meserie într-un loc în care să îi fie într-adevăr recunoscută importanța și valoarea.“, a precizat Fady Chreih, CEO al reţelei Regina Maria.

Studenții admiși la această Academie vor beneficia de îndrumarea profesorilor britanici de la Coventry University, recunoscută ca Gold Standard în 2019 în învățare și predare. Facultatea de Asistenți medicali și moașe din cadrul Universității engleze este considerată a treia din Marea Britanie, conform Guardian 2019.

,,La Coventry University le insuflăm studenților pasiunea pentru îngrijirea pacienților și a familiilor lor, ca parte a unui sistem care promovează atât sănătatea, cât și starea lor de bine. De asemenea, promovăm învățarea prin experimentare și simulare pentru a aduce realitatea cât mai aproape de studenți, principii pe care le vom replica și în noua academie.”, a declarat prof. Lisa Bayliss-Pratt, Pro-Vice-Chancellor, Faculty of Health and Life Science din cadrul Coventry University, prin intermediul unui comunicat de presă.

 Burse de performanță, joburi part-time pe durata studiilor

 Academia Europeană pentru Asistenți Medicali oferă tinerilor din România acces nemijlocit la un program educațional, la cele mai facilități de training moderne, la multe resurse academice și oportunități de practică, iar pentru viitorii candidați există și șanse de-a aplica la burse de studii.

,,Angajamentul nostru este ca orice tânăr din România care se califică pentru admiterea în program să poată parcurge și finaliza studiile indiferent de situația financiară a familiei din care provine. În acest sens, venim în întâmpinarea viitorilor noștri studenți cu o paletă completă de soluții financiare, printre care: un program generos de burse de performanță și sociale, job part-time pe durata studiilor, program de creditare”, promite Alexandru Ghiță, Președinte al Grupului EDUCATIVA.

 Academia are ca obiectiv formarea unor oameni pregătiți să devină lideri în cadrul organizațiilor medicale, viitori manageri capabili să ridice nivelul asistenței medicale în sistemul medical. Modelul educațional al Academiei presupune ca 75% din învățare să se întâmple în practică, conform standardelor NHS (National Health Services) din Marea Britanie, oferind astfel studenților educație modernă la standarde internaționale. Absolvenții vor putea lucra în cadrul rețelei sau oriunde altundeva în sistemul de stat sau privat, în Romania sau în străinătate.

,,Suntem bucuroși să ne alăturam unui demers care urmărește să atragă o categorie nouă de tineri pentru a urma cariera de asistenți medicali, recunoscând astfel valoarea și importanța pe care această profesie o are în România și oriunde în lume. Susținem orice inițiativă care urmărește creșterea calității îngrijirilor de sănătate prin investiția în programe de formare profesională la standarde înalte“, a menționat Mircea Timofte, Președintele OAMGMAMR.

 2020 este declarat de Oganizația Mondială a Sănătății anul asistentei medicale și al moașei, prin urmare REGINA MARIA, Grupul EDUCATIVA, OAMGMAMR și Coventry University demarează un parteneriat pentru a atrage mii de tineri către profesia de asistenți medicali. Inițiativele cuprind, printre altele, lansarea unui program de licență dedicat asistenților medicali juniori, care vor fi instruiți de către Coventry University chiar în Romania, precum și o campanie națională de comunicare, cu activități în 263 de licee, care va inspira mai mulți tineri să aleagă această carieră.