O asistentă medicală din București a donat plasmă convalescentă pentru pacienții critici cu COVID-19

Eufrosina Șerban este asistentă medicală la Spitalul de Boli Infecțioase ,,Victor Babeș" din București. Este unul dintre cei peste 3000 de români vindecați deja de COVID-19 și un exemplu pentru toți nu doar pentru că a luptat în prima linie a asistenței medicale împotriva noului coronavirus, ci și fiindcă a donat plasmă convalescentă.

O asistentă medicală din București a donat plasmă convalescentă pentru pacienții critici cu COVID-19

Eufrosina Șerban nu și-a văzut cei trei copii de mai bine de o lună și nici în următoarele două săptămâni nu va putea să fie aproape de ei, după cum informează Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București. Nu doar că i-a îngrijit pe pacienții cu coronavirus de la Spitalul de Boli Infecțioase "Victor Babeș" din Capitală, dar s-a și îmbolnăvit. S-a vindecat și la două săptămâni după ce a scăpat de coronavirus, Eufrosina a mers, împreună cu alte două cadre medicale, la Centrul de Transfuzie Sanguină București pentru a dona plasmă.

Este candidatul ideal pentru colectarea de plasmă hiperimună COVID-19, pentru că a învins boala și a dezvoltat anticorpi pentru SARS-CoV-2. Plasma donată va fi utilizată în scop terapeutic pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau cu risc de infectare. În plus, ajută și în tratamentul pacienților aflați în stare critică, intubați sau cu forme severe de pneumonie virală COVID-19.

Am donat. M-am oferit să donez pentru că eu cred așa: "Dacă poți face un bine, fă-l cu drag. Nu se știe niciodată la cine ajunge și poate o anumită persoană chiar are nevoie și poate fi salvată", a precizat Eufrosina Șerban.

În prezent, în România potențialii donatori sunt selectați dintre pacienții care au fost internați pentru COVID-19, vindecați și externați. Donarea de plasma este voluntară și neremunerată, în condițiile prevăzute în Legea 282/2005 privind organizarea activității de transfuzie sanguină, donarea de sânge și componente sanguine de origine umană, precum și asigurarea calității și securității sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice. Ministerul Sănătății a emis Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea si distribuția a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI.

Plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) este distribuită de către centrele de transfuzie sanguină, la cererea spitalelor desemnate prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților infectați cu SARS-COV-2 din județul respectiv. În cazul în care, la nivelul unui județ, Centrul de Transfuzie Sanguină nu poate acoperi cererea, INHT va solicita transferul de la un alt centru. Plasma se administrează doar pacienților critici infectati confirmati cu COVID-19 (prin metoda RT-PCR), cu vârsta de cel puțin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescentă COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc mai multe criterii, stabilite printr-un ordin de ministru.

În acest moment sunt 3 aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus donate Ministerului Sănătății în București, Iași și Timișoara. Acestea vor fi utilizate conform ordinului.

Eufrosina Șerban are 47 de ani și este mamă și soție. Familia  sa a fost extrem de îngrijorată la aflarea diagnosticului.