Bolile inflamatorii intestinale din ce în ce mai frecvente la copii

Bolile cronice afectează din ce în ce mai mulți copii. Dacă până nu demult boala cronică era asociată cu vârsta înaintată, în prezent medicii pediatri trag un semnal de alarmă cu privire la numărul copiilor cu boli cronice, care este în continuă creștere, devenind astfel o problemă de sănătate publică în România.

Bolile inflamatorii intestinale din ce în ce mai frecvente la copii

Dr. Gabriela Ion, medic primar pediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ,,Grigore Alexandrescu” Bucuresti, doctor în medicină și șef de lucrări  la UMF “Carol Davila” a declarat în cadrul webinarului ,,Sănătatea este în alimentație. Cum ajung copiii să dezvolte bolile cronice”, organizat de Teste de Bine, că cele mai frecvente boli cronice la copii sunt obezitatea, diabetul, bolile autoimune, bolile inflamatorii intestinale, deseori cauzate de inflamații cronice digestive sau extradigestive.

,,Cea mai frecventă patologie cronică la copii este reprezentată de bolile respiratorii incluzând astmul. Dintre bolile aparatului digestiv sunt frecvente bolile legate de creștere și dezvoltare, tulburările de alimentație respective malabsorbție, obezitate, bolile autoimune, bolile inflamatorii intestinale. Obezitatea nu e o problemă de estetică, este o boală cronică ce are inflamații care creează premize pentru apariția altor boli mai târziu”, a precizat dr. Gabriela Ion, medic cu experiență de peste 40 ani în pediatrie și cu preocupări în imuno-nutriție.

Referindu-se la obezitate, medicul a subliniat că aceasta este una dintre principalele cauze generatoare de boală cronică, mai ales în pediatrie. Începe în primii ani de viață și este strâns legată de alimentația mamei din timpul sarcinii, nașterea prin cezariană, perioada de alăptare. Obezitatea infantilă este considerată un ucigaș tăcut în România, un copil din patru cu vârste între 7 și 9 ani luptă cu greutatea, fiind supraponderal sau chiar obez.

Tubul digestiv, sursa multor boli cronice

Pediatrul de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ,,Grigore Alexandrescu a spuc că bolile inflamatorii  intestinale au devenit în ultimii ani foarte frecvente. ,,Eu când am terminat facultatea nu cred că am văzut în primii 5 ani rectocolită hemoragică. La ora actuală nu cred că există lună în care să nu văd cel puțin un copil cu rectocolită hemoragică sau cu boală Crohn sau cu boli inflamatorii intestinale”, a mărturisit dr. Gabriela Ion.

Medicul a subliniat cât de important este un sistem imun competent și o floră intestinală echilibrată la copii.

,,Trebuie să înțelegem cât mai multe despre cauză, despre alimentația copilului, compoziția și echilibrul florei intestinale, efortul fizic și contextul genetic. Putem să ajungem să analizăm inclusiv alimentația mamei în sarcină pentru a înțelege cauza și efectul”, a completat dr. Ion Gabriela.

Dezechilibrul florei intestinale numit și disbioza intestinală poate genera apariția unor simptome digestive ușoare sau de scurtă durată, dar aceste simptome ignorate pot conduce la un dezechilibru mai grav sau instalat pe o perioadă mai lungă de timp, ceea ce poate conduce mai departe la inflamație cronică și, de aici, chiar la instalarea unor patologii cronice.

,,Microbiomul este  implicat în mai multe procese metabolice, crește imunitatea la o varietate de boli și are un impact critic asupra interacțiunii dintre organele tale. Când există o perturbare a echilibrului dintre microbii „buni” și „răi” sau anumiți microbi sunt dislocate în părți necorespunzătoare ale corpului, aceasta este momentul în care boala are posibilitatea să apară”, a declarat conf.univ. dr. Sanda Maria Crețoiu Fondator si CEO la NutriMed Express, în cadrul primului webinar organizat de Teste de Bine.

,,În urmă cu 2.400 de ani, Hipocrate spunea că toate bolile încep în intestin şi, iată că astăzi, putem aduce argumente ştiinţifice care demonstrează că într-adevăr “sursa” multor boli cronice o reprezintă tubul digestiv”,  a afirmat dr. Gabriela Ion.

Medicul pediatru a vorbit și despre despre identificarea cauzelor bolilor cronice, referindu-se la teste noi menite să ajute în diagnosticarea acestora şi configurarea unui tratament personalizat pentru fiecare pacient.