Investigațiile imagistice fac diferența între adenopatia malignă și adenopatia legată de vaccinul COVID

Femeile care se confruntă cu ganglioni limfatici inflamați după vaccinarea COVID ar trebui să-și facă în continuare mamografiile de screening fără întârziere, potrivit unei noi cercetări. Aceasta este recomandarea experților în imagistică după ce încă de la începutul anului 2021 s-a descoperit că unele femei dezvoltă adenopatie axilară (ganglioni limfatici umflați) după ce au făcut vaccinul COVID-19, adenopatie care poate fi interpretată pe mamografii ca fiind malignă. Noile cercetări oferă radiologilor îndrumări privind diferențierea între adenopatia asociată cu vaccinul COVID și adenopatia malignă, pe baza caracteristicilor specifice identificate cu ajutorul ecografiei.

Investigațiile imagistice fac diferența între adenopatia malignă și adenopatia legată de vaccinul COVID

Adenopatia axilară unilaterală este un efect secundar cunoscut al vaccinurilor COVID. Creșterea numărului de cazuri de limfadenopatie axilară post-vaccin a determinat inițial experții să sfătuiască femeile să-și amâne examenele mamografice anuale, deoarece multe dintre ele trebuiau să fie supuse unor imagini și proceduri suplimentare pentru a confirma că ganglionii limfatici umflați erau benigni. Cercetările au sugerat de atunci că adenopatia poate persista uneori multe luni și că mamografiile nu ar trebui amânate din cauza vaccinului COVID.

Persoanele care au ganglioni limfatici anormali identificați pe imagistică sunt trimise frecvent pentru ecografie. Modalitatea este un instrument de diagnostic valoros atunci când vine vorba de caracterizarea adenopatiei, dar experții observă că există o oarecare suprapunere între apariția ganglionilor benigni și maligni, ceea ce poate face ca diagnosticarea cauzelor lor fundamentale să fie dificilă.

,,În condițiile în care numărul de persoane care sunt eligibile pentru a primi vaccinuri și rapeluri COVID continuă să crească, este important să înțelegem modul în care ganglionii limfatici cu origini benigne versus canceroase apar pe imagistică. Diferențierea obiectivă a adenopatiei benigne de cele maligne este de valoare clinică și poate reduce costurile și anxietatea legate de biopsiile inutile și/sau nevoia de examinări de urmărire”, a declarat dr. Chung HL, de la Departamentul de imagistică a sânilor de la Universitatea din Texas.

Pentru a înțelege mai bine această îngrijorare, cercetătorii au comparat caracteristicile ganglionilor limfatici din adenopatia benignă legată de vaccin cu cele ale adenopatiei maligne dovedite prin biopsie, observate la pacientele cu cancer de sân.

Rezultatele muncii lor au arătat că grosimea corticală și morfologia ei sunt cele mai sigure caracteristici în distingerea ganglionilor benini de cei maligni. Grosimea medie corticală pentru ganglionii benini a fost de 5,1 mm, comparativ cu 8,9 mm pentru ganglionii maligni. Prezența a trei sau mai puține ganglioni umflați a crescut, de asemenea, probabilitatea de malignitate, iar toți nodulii care erau complet hipoecogeni și fără hila vizibilă s-au dovedit a fi canceroși.

„Aceste considerații vor fi importante pe măsură ce mai mulți pacienți primesc vaccinuri COVID-19 pentru prima dată sau primesc dozele de rapel”, au sugerat autorii.

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/increzatoare-increzator-care-inspira-incredere-siguran-a-de-sine-6905093/

Mamografiile nu ar trebui amânate după vaccinarea împotriva COVID-19, sunt de părere oamenii de știință americani, în urma celui mai mare studiu de evaluare a limfadenopatiei axilare după vaccinarea COVID-19, cu date de urmărire pe termen lung.

,,Nu amânați efectuarea unei mamografii după vaccinarea antiCOVID. Ganglionii limfatici umflați pot imita cancerul”, a declarat dr. Stacey Wolfson, de la Departamentul de Radiologie de la Universitatea New York.

Un exemplu din studiu este al unei femei în vârstă de 78 de ani care a fost vaccinată împotriva COVID-19. Dintre femeile incluse în studiu, 44% (537) au prezentat limfadenopatie la cel puțin un examen imagistic (mamografie, ecografie sau ambele împreună). Ganglionii limfatici axilari umflați s-au dezvoltat oriunde între 1 și 71 de zile după vaccinare, iar la unele paciente inflamația a persistat până la 43 de săptămâni după ce au primit a doua doză.

 „Am descoperit că ganglionii limfatici reactivi benigni erau încă prezenți, în ciuda întârzierii examenelor de screening cu 4 până la 6 săptămâni, pe baza diferitelor recomandări. Acești ganglioni limfatici au rămas neschimbați la examenele de urmărire la trei luni, iar unii ganglioni limfatici măriți au persistat timp de peste 10 luni”, a remarcat Wolfson, potrivit siteului www.healthimaging.com.