Sănătatea mintală într-o lume inegală. Cum rezistă persoanele cu tulburări mintale în pandemie

Ziua Mondială a Sănătății Mintale este celebrată în fiecare an pe 10 octombrie. Tema Zilei Mondiale din acest an stabilită de Federația Mondială pentru Sănătate Mintală, este „Sănătatea mintală într-o lume inegală”. Asistenții medicali din toate domeniile de practică lucrează cu persoane care au probleme de sănătate mintală, iar pandemia de COVID-19 a adus o agravare, dar și o creștere a numărului de cazuri cu aceste probleme.

Sănătatea mintală într-o lume inegală. Cum rezistă persoanele cu tulburări mintale în pandemie

Fundația pentru Sănătate Mintală a anunțat că lansează un program dedicat sănătății mintale în valoare de 2 milioane de lire sterline pentru a colabora cu parteneri pentru a ajuta pe unii dintre cei mai afectați de aceste probleme în această perioadă a pandemiei de Covid-19

,,De la începutul pandemiei, am urmărit impactul acesteia, iar cercetările noastre au arătat că unele dintre persoanele care se luptă cel mai mult cu tulburări ale sănătății mintale sunt cele care se confruntau deja cu provocări considerabile”, au precizat reprezentanții Fundației pentru Sănătate Mintală.

Ziua Mondială a Sănătății Mintale este  o șansă de a vorbi despre sănătatea mintală în general, despre modul în care sunt privite persoanele care suferă de o boală mintală, inclusiv de către personalul medical.

,,Pentru unii, diagnosticarea sănătății mintale este utilă și poate permite o mai bună înțelegere a lor, a simptomelor și a opțiunilor de tratament. Pentru alții, totuși, primirea unui diagnostic poate fi provocatoare și stigmatizantă. Literatura emergentă sugerează că trebuie să se treacă de la un model de medicalizare a sănătății mintale și a simptomelor de etichetare la concentrarea asupra experiențelor umane și a cauzelor subiacente”, a declarat Mary Munro, asistentă medicală în Scoția, potrivit siteului Nursing Times.

În ceea ce privește diagnosticul de sănătate mintală, există două sisteme principale de clasificare: Identificarea clasificării bolilor, revizia a 11-a (ICD-11) (OMS, 2021) și Manualul de diagnosticare și statistic al tulburărilor mentale, ediția a cincea (DSM-5) (American Psychiatric Association, 2013). Aceste manuale descriu o serie de tulburări de sănătate mintală, astfel că se face un diagnostic formal pe baza severității, a numărului de simptome și a duratei și frecvenței acestora.

De Silva a sugerat că, datorită naturii observației subiective, diagnosticul este deschis interpretării și se poate schimba de-a lungul vieții unui individ, în funcție de cine este implicat în îngrijirea și tratamentul acestor persoane.

Primirea unui diagnostic de sănătate mintală poate fi atât o experiență pozitivă, cât și o experiență negativă și este important ca practicienii să înțeleagă și să sprijine oamenii cu aceste diagnostice încă din momentul în care diagnosticul este pus pentru prima dată și, acolo unde este posibil, să-l exploreze în colaborare pentru a permite discuții și întrebări. Dacă se pune un diagnostic fără nicio posibilitate de abordare a gândurilor, întrebărilor sau preocupărilor, atunci este puțin probabil ca individul să se angajeze în planuri de îngrijire și tratament, deoarece este posibil să nu se simtă valoros sau susținut în mod adecvat.

Referitor la efectele pandemiei asupra sănătății mintale, potrivit studiilor derulate de Fundația pentru Sănătate Mintală, în perioada 18 iunie - 2 iulie 2021, în Scoția o treime dintre oameni (37%) au declarat că se simt îngrijorați că nu pot face față incertitudinii pandemiei, procentul fiind în scădere de la 53% în martie 2020.

Cu toate acestea, de la primul lockdown din martie 2020, adulții din Marea Britanie au devenit încet mai puțin capabili să facă față stresului pandemiei. Proporția persoanelor care au raportat că se descurcă bine a scăzut încet și constant, de la 73% în aprilie 2020 la 62% în iunie - iulie 2021. Cei cu o afecțiune de sănătate mintală preexistentă au fost mai puțin susceptibili decât adulții din Marea Britanie să se descurce bine (34%).

Sursa foto:

https://www.mentalhealth.org.uk/campaigns/world-mental-health-day/posters-social-media-graphics