Plantele de interior contribuie la menținerea sănătății mintale

Plantele de interior sunt o modalitate ușoară de a avea un loc cu verdeață în casă și la locul de muncă, evident în joburile unde este permis. Dar dincolo de asta, plantele de interior contribuie la menținerea sănătății mintale, potrivit unor studii recente.

Plantele de interior contribuie la menținerea sănătății mintale

Foarte mulți oameni au petrecut mai mult timp în interior decât afară de la începutul pandemiei de COVID-19 și până la ridicarea restricțiilor, motiv pentru care s-au apucat de decorarea casei cu plante de interior. Vestea bună este nu numai că vă înfrumusețează spațiul; dar aceste plante pot avea și unele beneficii pentru sănătatea mintală.

O persoană obișnuită își petrece mai mult de 85% din timp în interior. A avea plante acasă sau la locul de muncă poate ajuta la reducerea stresului, susțin cercetătorii americani, potrivit Medicinenet.com, care au observat că studenții care se aflau într-un laborator de calculatoare fără ferestre aveau niveluri mai scăzute ale tensiunii arteriale atunci când erau plante în cameră, comparativ cu cei care nu aveau plante.

Lucrul la plante vă poate calma și vă poate reduce nivelul de stres. Cercetătorii le-au cerut participanților la studiu să replanteze o plantă de apartament și, de asemenea, să facă o sarcină pe un computer. Ritmul inimii și tensiunea arterială ale participanților au crescut atunci când lucrau la computer, dar nivelul de stres a scăzut atunci când lucrau la plantă.

Prezența plantelor de interior poate ajuta pacienții să se vindece mai repede și să reducă medicația. Într-un studiu pe 80 de pacienți care au suferit același tip de intervenție chirurgicală, cercetătorii au descoperit că cei aflați în camere cu flori și plante aveau spitalizări mai scurte și aveau nevoie de mai puține analgezice decât cei care nu aveau verdeață în camerele lor.

Pacienții cu plante în camera lor au avut, de asemenea, cote mai scăzute de anxietate, oboseală și durere. Aveau sentimente mai pozitive cu privire la camerele lor de spital.

A avea plante la locul de muncă este asociat cu o productivitate mai mare, mai puține concedii medicale și niveluri mai scăzute de stres. Cercetătorii au descoperit că a avea o plantă direct în fața ta poate avea un efect pozitiv asupra performanței în muncă atunci când desfășori o sarcină creativă.

Expunerea la verdeață poate îmbunătăți simptomele de anxietate. Cercetătorii au studiat studenții care au petrecut în medie 20 de ore pe zi acasă în pandemia de Covid-19. Cei care aveau plante de interior sau o vedere la verdeața exterioară au avut mai puține simptome de anxietate.

Studenții au mărturisit că plantele de interior le-au dat senzația că sunt plecați de acasăn în locuri de relaxare și odihnă, ceea ce a dus la o sănătate mintală mai bună, în ciuda faptului că au fost nevoiți să petreacă mai mult timp acasă în fața calculatorului, deoarece toate cursurile lor erau online în timpul pandemiei.

A avea plante de interior poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea mediului de învățare în școală. Într-un liceu din Taiwan, cercetătorii au plasat mai multe plante în spatele unei săli de clasă de clasa a opta timp de un semestru. Elevii din această clasă au avut mult mai puține ore de absență din cauza bolilor și au fost mai puțin indisciplinați. De asemenea, s-au simțit mai confortabil și mai prietenoși în comparație cu elevii dintr-o sală de clasă fără verdeață.

Pe lângă înfrumusețarea casei și îmbunătățirea sănătății mintale, plantele de apartament pot îmbunătăți calitatea aerului din casp, știut fiind că anumite plante sunt capabile să elimine poluanții din aerul din casă. Plantele pot ajuta, de asemenea, la creșterea umidității din casă. Acest lucru poate fi util în locuri cu aer uscat și climă rece. Cercetătorii care studiază efectul plantelor de interior asupra stresului au descoperit că există anumite tipurile de plante care îi fac pe oameni să se simtă mai liniștiți.

 Credit foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/casa-camin-confortabil-comod-3076899/