COVID-19: Zilnic, o jumătate de milion de oameni dintr-un singur oraș se infectează

SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, nu numai că nu a dispărut de pe planetă, dar face ravagii în China. O jumătate de milion de oameni dintr-un singur oraș chinez sunt infectați zilnic cu acest coronavirus, a declarat un înalt oficial chinez din domeniul sănătății, recunoscând faptul că valul de infecții al țării nu este reflectat în statisticile oficiale.

COVID-19: Zilnic, o jumătate de milion de oameni dintr-un singur oraș se infectează

China în această lună a demontat rapid pilonii cheie ai strategiei sale zero-COVID, eliminând blocajele rapide, carantinele îndelungate și restricțiile de călătorie impuse de pandemia de COVID-19. Rezultatul însă a fost că orașele din toată țara s-au luptat să facă față, deoarece pacienții cu infecțiile în număr crescând de la zi la zi au golit rafturile farmaciilor, au umplut secțiile de spitale și au crescut cererile la crematorii și casele de pompe funebre.

Numărul de cazuri de COVID -19 a ajuns să fie practic imposibil de urmărit. Potrivit siteului medicalxpress.com, un serviciu de știri operat de Partidul Comunist de guvernământ din Qingdao a raportat că șeful municipal de sănătate a declarat că orașul Qingdao înregistrează „între 490.000 și 530.000” de noi cazuri de COVID pe zi.

Orașul de pe coasta de Est are aproximativ 10 milioane de locuitori și ,,se află într-o perioadă de transmitere rapidă înaintea unui vârf care se apropie”, a spus Bo Tao, adăugând că rata infecției se va accelera cu încă 10% în weekend.

Comisia Națională de Sănătate din China a declarat însă doar 4.103 noi infecții înregistrate la nivel național în ziua precedentă, fără noi decese. În Shandong, provincia în care se află Qingdao, autoritățile au înregistrat oficial doar 31 de noi cazuri. În opinia medicalxpress.com, guvernul Chinei ține o lesă strânsă pe mass-media din țară, majoritatea publicațiilor guvernamentale au minimalizat severitatea valului de cazuri de COVID-19.

Guvernul din estul provinciei Jiangxi a declarat într-o postare de vineri pe rețeaua de socializare că 80% din populația sa – echivalentul a aproximativ 36 de milioane de oameni – va fi infectată până în martie. Peste 18.000 de pacienți cu COVID au fost internați în instituțiile medicale majore din provincie în ultimele două săptămâni, inclusând aproape 500 de cazuri grave, dar niciun deces, se arată în comunicat.

Au existat semnale că resursele medicale au rămas sub stres de la începutul weekendului, deoarece unii oficiali regionali din domeniul sănătății au avertizat că ceea ce este mai rău urmează să vină.

 „Personalul medical se confruntă cu provocări severe și presiuni uriașe fără precedent istoric”, se arată într-un comunicat emis de biroul de sănătate al orașului Dongguan cu 10,5 milioane de locuitori.

Un înalt oficial în domeniul sănătății din Hainan a declarat că provincia insulară va atinge vârful „foarte curând”, în timp ce în Shanghai, peste 40.000 de pacienți au fost tratați pentru „febră”, a informat ziarul People's Daily. În Shanghai, orașul cu 32 de milioane de locuitori, jurnaliștii AFP au văzut săptămâna aceasta spitalele pline de pacienți cu COVID-19, în mare parte vârstnici, dar și zeci de cadavre descărcate în crematorii.