Testarea COVID-19 în farmaciile din România

Testarea COVID-19 a românilor se va putea face și în farmacii, potrivit proiectului de Ordin al Ministerului Sănătății, publicat în transparență decizională. Asociația Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) trage un semnal de alarmă asupra modului în care s-a decis testarea populației în farmacii și subliniază lacunele propunerii legislative și erorile de comunicare către populație.

Testarea COVID-19 în farmaciile din România

AFIE e de părere că momentul în care guvernul a decis să implice farmaciștii în testarea generală este unul tardiv.

,,Luând în calcul faptul că startul testării nu va fi dat, în cel mai bun caz, decât peste o lună, fiind implicate și alte autorități care trebuie să desfășoare activități de avizare și instruire, ajungem la un moment în care nevoia de testare  va fi din ce în ce mai scăzută datorită creșterii gradului de imunizare a populației prin vaccinare. Totodată, serviciul, așa cum se dorește implementat în acest moment, va avea adresabilitate redusă și pentru că presupune costuri suportate de pacienți”, a precizat Asociația într-un comunicat de presă.

Potrivit farmaciștilor independenți din România, acest demers legislativ făcut în mare grabă, în loc să producă efectele benefice scontate, aduce din nou în prim plan inechitățile dintre tipurile de farmacii, posibilitatea de a nu putea asigura testarea în condiții de maximă siguranță pentru ceilalți pacienți, dar si pentru personalul farmaceutic, prin incapacitatea asigurării unor fluxuri de lucru separate.

AFIE consideră ca ar fi oportună stabilirea unui preț unic recomandat pe țară al acestui serviciu, lucru care ar duce la o practică tarifară unitară în beneficiul pacienților.

 ,,Ordinul privind testarea, aflat în transparență decizională, s-a făcut fără o consultare amplă și reală a tuturor profesioniștilor implicați. Investițiile care trebuie făcute de farmacii în vederea realizării testării ar trebui, în mod rațional, sprijinite de stat. Faptul că se solicită farmaciilor condiții speciale trebuie să ia în calcul investiția ce ține de asigurarea unor fluxuri de lucru separate, care să garanteze  siguranța tuturor categoriilor de pacienți din farmacie. Gestionarea unei farmacii în mediul rural este diferită de gestionarea uneia din mediul urban, diferențele venind în primul rând din capacitatea financiară și logistica de a implementa noi servicii și activități. Costul testării trebuie acoperit prin intermediul sistemului de asigurări de sănătate, așa cum se întâmplă în majoritatea țărilor, care au implementat acest serviciu în farmacii. Nu putem să nu remarcăm faptul că mediul rural, adică mediul cu populația cea mai vulnerabilă și cu acces redus la laboratoare specializate de testare, va avea un acces limitat la această nouă formă de testare în masă, dacă nu va exista o susținere a costurilor prin sistemul de asigurărilor de sănătate”, subliniază farm. Cristina Pavel, Președintele Asociației Farmaciilor Independente „Ethica”.

 Farmaciștii remarcă faptul că este prima dată când cadrul legislativ dă posibilitatea punerii în practică și remunerării unui serviciu prestat de farmacist, dar modul concret de implementare suferă din cauza a numeroase impedimente de ordin practic și de siguranță. Farmaciile au fost adaptate doar serviciilor farmaceutice și infrastructura lor, în marea majoritate, nu permite implementarea facilă a unor măsuri de protecție epidemiologică, absolut necesare unor asemenea proceduri.