Vaccinarea împotriva COVID-19 se poate face la domiciliu

Până acum 30% din populația României s-a vaccinat împotriva COVID-19, iar acum oficial s-a intrat în valul 4 al pandemiei. Din octombrie s-ar putea începe vaccinarea cu cea de-a treia doză de vaccin împotriva COVID-19, dar până atunci autoritățile promovează cât mai mult vaccinarea pentru a-i convinge pe cei care nu s-au vaccinat deloc. Guvernul României a aprobat ordonanța care reglementează vaccinarea împotriva COVID-19 de către medicii de familie la domiciliul persoanei, precum și activitatea de vaccinare în ambulatoriile de specialitate, pentru a mări accesul la vaccinare.

Vaccinarea împotriva COVID-19 se poate face la domiciliu

În prezent în România vaccinarea împotriva COVID-19 se poate face și fără programare în centrele de vaccinare special amenajate. Mai mult, medicii de familie vor putea vaccina la domiciliul persoanei, iar medicii de specialitate vor putea face vaccinarea și în ambulatoriile de specialitate.

Potrivit actului normativ, pentru activitatea de administrare a vaccinului împotriva COVID-19 de către medicii de familie la domiciliul persoanei, validată ca serviciu de vaccinare în Registrul electronic naţional de vaccinare, potrivit schemei complete de vaccinare, tariful este de 60 de lei/inoculare.

Pentru administrarea vaccinului de către medicii de specialitate în cadrul ambulatoriul de specialitate pentru specialitățile clinice, inclusiv ambulatoriul integrat al spitalelor, validată ca serviciu de vaccinare în Registrul electronic naţional de vaccinare, potrivit schemei complete de vaccinare, tariful este de 40 de lei/inoculare.

Tarifele includ şi consultaţia medicală, precum şi raportarea şi monitorizarea reacţiilor adverse postvaccinale.

„Am creat cadrul legal pentru ca un număr semnificativ de persoane să poată fi imunizate de către medicul de familie la domiciliu. Este o măsură ce are drept scop stimularea vaccinării și protecția cu precădere a persoanelor vârstnice, nedeplasabile sau mai greu deplasabile. Pentru vaccinarea la domiciliu, am crescut tariful cu 50%, la 60 de lei/inoculare, de la 40 de lei/inoculare cât este la cabinet, diferență menită să acopere cheltuielile de deplasare. De asemenea, pentru pacienţii cu boli cronice poate începe vaccinarea în ambulatoriile de specialitate, tocmai pentru a proteja mai bine acele persoane care au şi cel mai mare risc de a se îmbolnăvi şi a dezvolta complicaţii în caz de infecţie cu SARS-CoV-2”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

 Cele două măsuri sunt prevăzute a fi în vigoare până la data de 31 martie 2022, termen până la care a fost prelungită și activitatea de administrare a vaccinului de către medicii de familie în cabinetele proprii pentru persoanele înscrise pe lista proprie, pentru cele care nu au un medic de familie sau pentru care medicul de familie nu asigură aceste servicii.

Personalul medical va fi primul pe lista rapelului la vaccinarea împotriva COVID-19, în octombrie  după cum a dat asigurări dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. În unitățile de învățământ din București ar putea fi trimise echipe mobile de vaccinare care să-I imunizeze pe profesori și pe copii la cerere, a precizat dr. Oana Nicolescu, directorul executiv al DSP București.