Un asistent medical din Sibiu a donat plasmă convalescentă

Un asistent medical din Sibiu, infectat cu noul coronavirus, care s-a vindecat de Covid – 19, a donat plasmă convalescentă. Raul Aurel Dobran, în vârstă de 33 ani, lucrează ca asistent medical la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu (SCJU Sibiu). Datorită lui, a avut loc prima recoltare de plasmă umană hiperimună de la un pacient vindecat de COVID-19 în Sibiu, la Centrul de Transfuzie Sangvină.

Un asistent medical din Sibiu a donat plasmă convalescentă

„Am avut primul pacient care a donat plasmă, prin procedura de plasmafereză. I-am recoltat probele preliminare și a ieșit totul în regulă, inclusiv anticorpii SARS-CoV-2 pe care îi are prezenți și care arată că este în proces de vindecare. După recoltare, repetăm analize pacientului și le trimitem la Institutul National de Hematologie Transfuzională, unde se face un test suplimentar, care nu se face la Sibiu. Abia apoi urmează transferul de plasmă”, a declarat Livia Mareș, biolog și purtător de cuvânt al Centrului de Transfuzie Sanguină Sibiu, potrivit unui comunicat de presă al SCJU Sibiu.

Asistentul medical a făcut acest gest „din dorința de a ajuta și pentru a da speranță persoanelor bolnave în lupta cu noul coronavirus”.

SCJU Sibiu a primit recent, spre folosință gratuită, timp de 12 luni, un echipament nou de plasmafereză (colectare de plasmă umană), ca urmare a unui contract de sponsorizare încheiat între Besmax Pharma Distribution SRL, în calitate de sponsor, Consiliul Județean Sibiu și spital.

Echipamentul a fost instalat în data de 30 aprilie, la Centrul de Transfuzie Sangvină Sibiu. Contractul a fost încheiat în contextul în care Besmax Pharma Distribution SRL a decis să susțină utilizarea experimentală, în scop terapeutic, a plasmei hiperimune, recoltate de la pacienții COVID-19 vindecați (convalescenți), pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau cu risc de infectare din România, precum şi pentru tratamentul pacienților din România aflați în stare critică, inhibați, cu forme severe de pneumonie virală COVID- 19. 

,,Pe această cale fac un apel către pacienții care s-au vindecat și au fost testați negativ COVID-19 și care vor să dea o mână de ajutor să se prezinte la Centrul de Transfuzie Sangvină Sibiu pentru a dona plasmă. Atât donarea de sânge cât și de plasă în scopuri terapeutice este un gest umanitar pentu oamenii care se află în suferință și care au nevoie de ajutor”, a scris conf.dr. Liliana Coldea, managerul spitalului, pe pagina sa de facebook.

Asistentul medical a făcut acest gest „din dorința de a ajuta și pentru a da speranță persoanelor bolnave în lupta cu noul coronavirus”. O asistenă medicală din București a fost și ea donator de plasmă.

Terapia cu plasma convalescentă în COVID-19                                                                  

Plasma persoanelor tratate de infecția COVID-19 este folosită în tratamentul pacienților în stare gravă. Terapia se practică deja experimental în SUA, China, Italia, Germania, fiind peste 60 de țări care o utilizează. România are în funcțiune în momentul de față 18 echipamente de plasmafereză oferite gratuit de Besmax Pharma Distribution SRL centrelor de transfuzie sanguină din tot atâtea județe. Terapia cu plasmă convalescentă se poate aplica și în Piatra Neamț. Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț a primit un echipament de plasmafereză.