În ce situații personalul medical are prioritate privind testarea pentru COVID-19

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a elaborat un document care cuprinde mai multe recomandări de prioritizare a testării pentru COVID-19. Din cele 13 recomandări patru fac referire directă la personalul medical.

În ce situații personalul medical are prioritate privind testarea pentru COVID-19

Prima recomandare se referă la persoanele simptomatice, incluzând și personal medico-sanitar și auxiliar, conform definiţiei de caz. A doua recomandare face trimitere la echipele medicale de prelevare a organelor pentru transplant care se deplasează de la centrul de transplant în centrele de prelevare, pentru acestea testarea pentru COVID-19 trebuie făcută la fiecare două săptămâni. Cea de-a treia recomandare este pentru personalul de îngrijire din centre rezidențiale, care trebuie testat de două ori pe lună. A patra recomandare se adresează personalului medico-sanitar si auxiliar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, testarea se face în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant.

,,În perioada imediată contactului posibil infectant și până la primirea rezultatului de laborator, personalul medico-sanitar si auxiliar își va desfășura activitatea cu respectarea măsurilor de protecție standard. Cazurile pozitive simptomatice sau asimptomatice din rândul personalului sanitar vor respecta procedurile de izolare impuse şi pentru restul persoanelor infectate. Modificarea contextului epidemiologic poate duce la revizuirea acestor recomandări. Unitățile medicale pot stabili protocoale de testare pentru personalul medical şi/sau pacienți prin tehnici de RT-PCR, suplimentar faţă de aceste recomandări, care pot fi realizate cu resurse proprii, în laboratoarele pe care le dețin sau în alte laboratoare. Buletinele de analiza cu rezultate pozitive ale testărilor vor fi raportate imediat, scanat, în același mesaj trimis pe e-mail de către laboratorul care a efectuat testarea, către spitalul solicitant, direcția de sănătate publică de apartenență a cazului şi INSP şi se vor lua măsurile necesare de internare / izolare a persoanelor infectate. În aceste cazuri, unităţile sanitare îşi vor efectua propria anchetă epidemiologică şi vor adopta măsuri de limitare a infecției, acţiuni ce intră în responsabilitatea directă a managerului. Raportul anchetei epidemiologice va fi trimis în termen de 24 de ore direcţiei de sănătate publică a judeţului de apartenență a cazului”, se arată în documentul întocmit de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

 În categoria celor care beneficiază de prioritate privind testarea pentru COVID-19 mai intră: contacți apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate; pacienţi cu maximum 48 de ore înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant – 2 teste la 24 de ore interval; pacienţi asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos, cu maximum 48 de ore înainte de internarea în spital. Recomandări sunt și pentru testarea pacienților oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie și/sau radioterapie, înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive. În cazul copiilor cu probleme oncologice care se internează cu însoțitor, se testează și însoțitorul. Pacienții hemodializaţi asimptomatici, precum și hemodializații asimptomatici contacţi cu caz confirmat, pacienti hemodializaţi simptomatici; persoanele instituționalizate asimptomatice, dar și gravidele asimptomatice care se află în carantină / izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confirmat intră în categoria celor care au prioritate la testarea pentru COVID-19.