Leadership-ul și autoritatea profesiei de asistent medical, esențiale pentru consolidarea forței de muncă din domeniul asistenței medicale

Asistenții medicali șefi trebuie să contribuie la eforturile de consolidare a datelor privind forța de muncă a asistenților medicali și să conducă dialogul politic care să determine luarea unor decizii bazate pe dovezi privind investițiile în forța de muncă alcătuită din asistenți medicali. Aceasta este concluzia ,,Raportului privind Situația profesiei de asistent medical la nivel mondial 2020”, elaborat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în parteneriat cu Consiliul Internațional al Asistenților Medicali și campania globală Nursing Now.

Leadership-ul și autoritatea profesiei de asistent medical, esențiale pentru consolidarea forței de muncă din domeniul asistenței medicale

Leadership-ul și autoritatea profesiei de asistent medical sunt esențiale pentru consolidarea forței de muncă din domeniul asistenței medicale, sunt de părere experții care au întocmit raportul. 82 de țări din 115 chestionate au raportat că dețin o funcție de conducere, la nivel național, în domeniul asistenței medicale, responsabilă cu oferirea de contribuții la politica de asistență medicală și de sănătate.

În 78 de țări (53% dintre cele care au oferit un răspuns), a fost instituit un program de dezvoltare a leadership-ului în domeniul asistenței medicale. Atât prezența unui post de asistent medical șef (CNO) sau echivalent, cât și existența unui program de leadership în profesia de asistent medical, sunt asociate cu un mediu de reglementare mai puternic pentru profesia de asistent medical.

Acțiunile includ stabilirea și susținerea rolului unui asistent medical superior în cadrul guvernului responsabil de consolidarea forței de muncă naționale a asistenților medicali și de a contribui la decizii privind politica de sănătate. Dar pentru aceasta, trebuie să existe sau să se organizeze programe de leadership, pentru a susține dezvoltarea acestuia în rândul asistenților medicali tineri.

,,Autoritățile de planificare și reglementare trebuie să optimizeze contribuțiile practicii profesiei de asistent medical. Acțiunile includ asigurarea că asistenții medicali din echipele de îngrijiri primare lucrează la întreaga dimensiune a domeniului lor de practică. Trebuie extinse modelele eficiente conduse de asistenți medicali, atunci când este cazul, pentru a satisface nevoile de sănătate ale populației și pentru a îmbunătăți accesul la îngrijirile primare de sănătate, inclusiv cererea tot mai mare în ceea ce privește îngrijirea bolilor netransmisibile și integrarea asistenței medicale și sociale. Politicile la locul de muncă trebuie să abordeze problemele cu impact asupra retenției asistenților medicali în unitățile de practică. Printre acestea se numără sprijinul necesar pentru modele de îngrijiri și roluri de practică avansată conduse de asistenți medicali, valorificarea oportunităților oferite de tehnologia digitală de sănătate și luarea în considerare a modelelor de îmbătrânire a forței de muncă din domeniul asistenței medicale”, se arată în Raportul privind Situația profesiei de asistent medical la nivel mondial 2020”.

Aproximativ 90% din forța de muncă alcătuită din asistenți medicali este feminină, însă puține funcții de conducere din domeniul sănătății sunt deținute de asistente medicale sau femei. În 152 de țări din 157 chestionate, educația asistentului medical durează minim trei ani. În cee ace privește situația profesiei de asistent medical la nivel mondial, raportul semnalează un deficit global de 5,9 milioane de asistenți medicali.