Situația profesiei de asistent medical la nivel mondial: un deficit global de 5,9 milioane de asistenți medicali

Raportul privind Situația profesiei de asistent medical la nivel mondial 2020, elaborat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în parteneriat cu Consiliul Internațional al Asistenților Medicali și campania globală Nursing Now scoate la iveală o serie de probleme cu care se confruntă asistenții medicali din toată lumea.

Situația profesiei de asistent medical la nivel mondial: un deficit global de 5,9 milioane de asistenți medicali

Forța de muncă din domeniul asistenței medicale de la nivel global este de 27,9 milioane, din care 19,3 milioane sunt asistenți medicali profesioniști. Cele 27,9 milioane de membri ai personalului de asistență medicală includ 19,3 milioane (69%) asistenți medicali profesioniști, 6 milioane (22%) asistenți medicali profesioniști asociați și 2,6 milioane (9%) care nu sunt clasificați în niciuna din cele două categorii.  Raportul arată însă că forța de muncă globală din domeniul asistenței medicale nu este proporțională cu acoperirea universală cu servicii de sănătate. Peste 80% dintre asistenții medicali ai lumii se găsesc în țări care reprezintă jumătate din populația lumii. Se estimează că 5,3 milioane (89%) din acest deficit este concentrat în țările cu venituri mici și medii-tranșa inferioară, unde creșterea numărului de asistenți medicali abia ține pasul cu creșterea populației, îmbunătățind doar într-o mică măsură raportul dintre asistenții medicali și populație.

În anumite regiuni, tiparele de îmbătrânire a forței de muncă din domeniul sănătății amenință stabilitatea rezervei de asistenți medicali. La nivel global, forța de muncă alcătuită din asistenți medicali este relativ tânără, dar există disparități între regiuni, cu structuri de vârstă considerabil înaintate în regiunile americane și europene. Țările cu un număr mai mic de asistenți medicali aflați la începutul carierei (cu vârsta sub 35 de ani) raportat la cei care se apropie de pensionare (în vârstă de 55 de ani sau mai mult) vor trebui să crească numărul absolvenților și să consolideze pachetele de retenție pentru a menține accesul la serviciile de sănătate. Țările cu o forță de muncă în domeniul asistenței medicale trebuie să își îmbunătățească distribuția echitabilă la nivelul întregii țări.

Raportu avertizează că țările cu procente mai mari de asistenți medicali care se apropie de pensionare comparativ cu cei tineri se vor confrunta în viitor, cu probleme în menținerea forței de muncă a asistenților medicali.

Pentru a rezolva lipsa acestui deficit de cadre medicale până în anul 2030, în toate țările numărul total de asistenți medicali absolvenți ar trebui să crească cu o medie de 8% pe an, alături de o capacitate îmbunătățită de încadrare în muncă și de retenție a acestor absolvenți.