Spitalele din România pot primi fonduri UE pentru creșterea siguranței pacientului în unitățile sanitare

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru spitale, prin care acestea pot primi fonduri UE pentru reabilitarea și modernizarea sistemelor ce asigură creșterea siguranței pacientului în spitalele din România. Mai concret, este vizată infrastructura de energie și gaze medicinale.

Spitalele din România pot primi fonduri UE pentru creșterea siguranței pacientului în unitățile sanitare

Pentru acest apel sunt alocate 50 milioane euro, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM).

 În cadrul apelului, se pot finanța două tipuri de proiecte care vizează spitalele publice din sistemul sanitar de stat, în contextul consolidării infrastructurii medicale pentru a face față provocărilor ridicate de combaterea epidemiei de COVID-19:

 Instalarea de sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii, cu acoperire totală, și de detectare semnalizare și alarmare în cazul depășirii concentrației maxime admise de oxigen în atmosferă pentru creșterea gradului de securitate la incendii; reabilitarea / modernizarea / extinderea infrastructurii electrice, de ventilare și tratare a aerului, precum și infrastructura de fluide medicale.

 Ambele tipuri de proiecte vor propune investiții pentru structurile care utilizează fluide medicale pentru desfășurarea actului medical terapeutic și din structurile mari consumatoare  de energie electrică la nivelul spitalelor publice din sistemul sanitar de stat.

Ghidul pentru „Creșterea siguranței pacienților în structuri spitalicești publice care utilizează fluide medicale” este publicat https://mfe.gov.ro/poim-consultare-publica-ghidul-cresterea-sigurantei-pacientilor-in-structuri-spitalicesti-publice-care-utilizeaza-fluide-medicale/ și până la data de 7 martie, toți cei interesați pot transmite observații și propuneri. MIPE încurajează profesioniștii din sistemul de sănătate să consulte acest document și să transmită propuneri.

 Linia de finanțare a fost anunțată de MIPE și Ministerul Sănătății la începutul acestei luni când a fost adoptat în Guvern Memorandumul ce permite această alocare urgentă de fonduri.

Decizia de a adopta măsura prin Memorandum a fost luată de Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea și Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu ca soluție de urgentare a întregii proceduri și a resetat astfel un parcurs birocratic care întârzia o Ordonanță de Urgență pe acest subiect, care s-a blocat mai multe luni în „circuitul de avizare”.

Beneficiarii eligibili sunt:

  • Spitalele publice de fază I și II și suport COVID din sistemul sanitar de stat. desemnate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 555 din 3 aprilie 2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a și a Listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare;
  • Alte unități sanitare publice inclusiv unități sanitare cu personalitate juridică aferente sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate națională, precum și cele aferente sistemului de transport, pentru care Ministerul Sănătății stabilește necesitatea dotării/reabilitării, în contextul consolidării infrastructurii medicale pentru a face față provocărilor ridicate de combaterea epidemiei de COVID-19.

Ghidul solicitantului va sta în consultare publică timp de 15 zile, după care va fi pregătit și lansat apelul de finanțare.