Ce fac autoritățile sucevene pentru refugiații ucraineni veniți în România

În a șasea zi de război în Ucraina exploziile continuă, focurile de arme se aud peste tot în orașe importante din țara vecină luate cu asalt de soldații ruși. Între timp jumătate de milion de ucraineni au părăsit țara. De la declanşarea acestei crize, până la data de 01.03.2022, ora 18.00, la nivel naţional, au intrat în România 105.452 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 62.547 cetăţeni ucraineni. Cei mai mulți, peste 25.000 de ucraineni au intrat în țară prin Vama Siret. Aflați ce măsuri s-au luat la nivelul DGASPC Suceava pentru a veni în sprijinul refugiaților mame și copii sau copii neînsoțiți care solicită sprijin din partea autorităților române și ce mână de ajutor a dat Colegiul Farmaciștilor Suceava.

Ce fac autoritățile sucevene pentru refugiații ucraineni veniți în România

În România sunt mai mult de 90.000 de ucraineni. Potrivit datelor furnizate de Poliția de Frontieră, pe 1 martie au intrat, prin punctele de frontieră la nivel național 16.188 cetăţeni ucraineni.

La nivelul DGASPC Suceava s-a dispus înființarea unui Grup de lucru al cărui coordonator este directorul executiv al instituției, grup format din  directorul executiv adjunct, șeful Serviciului Rezidențial Copii și Plasamente Familiale, șefa Centrului de Servicii de tip Rezidențial și Echipe Mobile și șefa Serviciului Juridic Contencios, acest grup având ca scop coordonarea întregii activități  în ceea ce privește serviciile specializate care pot fi acordate familiilor cu copii care solicită sprijin în acest sens, precum și persoanelor cu dizabilități care trec granița.

,,Din data de 26 februarie a.c., colegii din cadrul Echipei Mobile Siret asigură permanența la Vama Siret, alături de colegii din cadrul Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Siret, pentru a identifica nevoile refugiaților și asigura accesul la serviciile de care aceștia au nevoie. Începând de astăzi, 1 Martie 2022, la nivelul DGASPC Suceava, se înființează un Centru de Colectare pentru alimente, produse de igienă, haine groase, pături, lenjerii, lapte praf, pampers, produse care vor fi transportate zilnic către locațiile în care vor fi găzduiți refugiați (donațiile pot fi depuse la sediul central al DGASPC Suceava din Bld. George Enescu Nr.16 Suceava, intrarea principală”, a precizat  Georgeta Nadia Crețuleac, directorul executiv DGASPC Suceava.      

De la 1 martie în colaborare cu UNICEF România, la Vama Siret este instalat un cort, în care specialiști UNICEF împreună cu  asistenți sociali și psihologi voluntari din cadrul DGASPC  asigură consilierea și accesul la servicii specializate, în funcțiile de nevoile refugiaților.

,,Menținem permanent legătura cu ANDPDCA și Consiliul Județean Suceava precum și cu conducerea DGASPC-urilor din țară pentru a crea o rețea de sprijin națională, în ceea ce privește identificarea nevoilor și acordarea de servicii primare și de specialitate refugiaților din țara vecină. Ținem legătura cu primăriile din localitățile de la graniță care și-au arătat disponibilitatea de a oferi cazare și ajutor familiilor de refugiați pentru a-i sprijini în acoperirea nevoilor identificate. Invităm ONG-urile din județ și din țară să ni se alăture în efortul nostru comun de a oferi servicii de specialitate și de calitate tuturor refugiaților la care se identifică astfel de nevoi (nevoie de translatori din și în limba ucraineană și de interpreți mimico-gestuali)”, a mai spus directorul executiv DGASPC Suceava.      

Colegiul Farmaciştilor Suceava a trimis medicamente în valoare de peste 11.000 de lei către taberele de refugiaţi amenajate în Siret, Rădăuţi şi Suceava și va colabora în continuare cu cei implicaţi în această acţiune pentru asigurarea stării de sănătate a refugiaţilor din aceste locaţii. Doiniţa Cocriş, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Suceava, a scris pe pagina sa de socializare că este vorba despre medicamente în valoare de 8.709,6 lei la Siret, 1.991,5 lei la Rădăuţi şi 780,43 de lei la Suceava. Colegiul Farmaciştilor Suceava va colabora cu DSP, ISU şi Colegiul Medicilor pentru a trimite ceea ce este necesar şi util persoanelor refugiate.

 Credit foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/mul-ime-aglomera-ie-protest-exterior-de-cladire-11291117/