Lipsa accesului privind spălarea mâinilor cu săpun, risc crescut de COVID-19 și alte boli infecțioase

La nivel mondial, doar 3 din 5 oameni dețin dotări minime ce permit spălarea mâinilor. În aceste momente în care spălarea mâinilor cu săpun este crucială în lupta împotriva bolilor infecțioase, inclusiv a COVID-19, milioane de oameni din întreaga lume nu dispun de acces facil la un loc în care să se spele pe mâini, arată UNICEF cu ocazia Zilei Mondiale a Spălatului pe Mâini.

 Lipsa accesului privind spălarea mâinilor cu săpun, risc crescut de COVID-19 și alte boli infecțioase

40% din populația lumii, adică 3 miliarde de oameni, nu are acasă dotările necesare pentru a se putea spăla pe mâini cu apă și săpun. 43% dintre școli nu sunt dotate corespunzător pentru a permite spălarea mâinilor cu apă și săpun, ceea ce afectează 818 milioane de copii de vârstă școlară. Aproape trei sferturi din populația țărilor celor mai puțin dezvoltate nu dispun acasă de condiții minime pentru spălatul mâinilor.

„Pandemia a scos în evidență rolul crucial pe care îl joacă igiena mâinilor în prevenirea bolilor. De asemenea, a revelat o problemă preexistentă în cazul multora: milioane de copii nu au posibilitatea să se spele pe mâini cu săpun în locul în care s-au născut, trăiesc și învață. Este inacceptabil faptul că, în cele mai vulnerabile comunități, oamenii nu pot recurge la cel mai simplu mod de a se proteja pe ei înșiși și pe cei dragi. Trebuie să acționăm fără răgaz pentru a ne asigura că spălatul mâinilor cu săpun devine un lucru accesibil oricărei persoane oriunde – acum și în viitor”, a afirmat Kelly Ann Naylor, director adjunct al UNICEF pe probleme de apă, salubritate și igienă.

 7 din 10 școli din țările cele mai puțin dezvoltate nu au niciun loc în care copiii să se poată spăla pe mâini cu apă și săpun. În cele 60 de țări identificate ca fiind cele mai expuse riscului de criză sanitară și umanitară din cauza noului coronavirus 2 din 3 persoane – 1 miliard de oameni în total – nu au acasă condiții minime pentru spălarea mâinilor cu apă și săpun. Aproximativ jumătate dintre acestea sunt copii.

La debutul pandemiei, 3 din 4 copii nu aveau acces la dotări minime pentru spălarea mâinilor în școală; jumătate dintre copii nu aveau acces la servicii minime de alimentare cu apă; peste jumătate dintre ei nu aveau acces la servicii minime de salubritate.

În Africa Subsahariană, 63% din populația urbană, adică 258 de milioane de oameni, nu au posibilitatea de a se spăla pe mâini. Aproximativ 47% dintre sud-africanii care trăiesc la oraș, de exemplu, adică 18 milioane de persoane, nu dispun acasă de instalațiile necesare spălării mâinilor, pe când probabilitatea de a avea acces la dotări ce permit spălatul mâinilor este aproape de 12 ori mai mare în cazul locuitorilor celor mai bogați din mediul urban.

În Asia Centrală și de Sud, 22% din populația urbană, adică 153 de milioane de persoane, nu au posibilitatea de a se spăla pe mâini. Aproape 50% din populația urbană a Bangladeshului, de exemplu, mai precis 29 de milioane de oameni, și 20% dintre indienii care trăiesc în mediul urban, adică 91 de milioane de oameni, nu au acasă condiții pentru spălarea mâinilor.

În Asia de Est, 28% dintre indonezienii din mediul urban, mai precis 41 de milioane de oameni, și 15% dintre filipinezii care locuiesc la oraș, adică 7 milioane de persoane, nu au condiții pentru spălarea mâinilor acasă. Datele privind accesul la dotări pentru spălarea mâinilor sunt preluate din rapoartele Programului comun de monitorizare al UNICEF și OMS. Datele referitoare la decesele provocate de diaree din cauza lipsei de apă, salubritate și igienă au la bază evaluarea OMS a ratei de îmbolnăvire provocate de apa, salubritatea și igiena neadecvată și ultimele estimări privind mortalitatea infantilă realizate de către Grupul interinstituțional al ONU pentru estimarea mortalității infantile.