În peste 150 de țări, educația asistentului medical durează minim trei ani

Durata minimă a educației asistenților medicali la nivel global, este predominant de 3 sau 4 ani, potrivit Raportului privind Situația profesiei de asistent medical la nivel mondial 2020, elaborat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în parteneriat cu Consiliul Internațional al Asistenților Medicali și campania globală Nursing Now. Există însă țări unde durata educației pentru profesioniștii din domeniul asistenței medicale este de doar 2 ani sau de chiar 5 ani.

În peste 150 de țări, educația asistentului medical durează minim trei ani

152 de țări din 157 respondente, respectiv 97% au raportat însă că durata minimă a educației asistentului medical este reprezentată de un program de trei ani. Majoritatea țărilor au raportat, cu privire la standardele pentru conținutul și durata educației (91%), mecanisme de acreditare (89%), standarde naționale pentru calificare în învățământul superior/universitare (77%) și educație interprofesională (67%). Cu toate acestea, nu se cunosc multe aspecte legate de eficacitatea acestor politici și mecanisme. În plus, există încă diferențe considerabile între nivelurile minime de educație și formare a asistenților medicali pe lângă limitările legate de capacitate, cum ar fi deficitul de instituții de învățământ superior, limitările infrastructurii și disponibilitatea locurilor de plasament clinic.

Doar 78 de țări (53% dintre cele respondente) au raportat că dețin roluri de practică avansată pentru asistenți medicali. Există dovezi solide că asistenții medicali cu practică avansată pot îmbunătăți accesul la servicii de îngrijire medicală primară în comunitățile rurale și că pot aborda problema disparităților în ceea ce privește acccesul la îngrijiri a populațiilor vulnerabile din mediul urban. Atunci când sunt sprijiniți să lucreze la întreaga capacitate a educației și formării lor, asistenții medicali de la toate nivelurile pot oferi servicii eficiente de îngrijire primară și preventivă, printre multe alte servicii de sănătate esențiale pentru realizarea acoperirii universale cu servicii de sănătate.

Raportul mai scoate la iveală un deficit global de 5,9 milioane de asistenți medicali la nivel mondial. 5,3 milioane (89%) din acest deficit este concentrat în țările cu venituri mici și medii-tranșa inferioară, unde creșterea numărului de asistenți medicali abia ține pasul cu creșterea populației.