Profesia de asistent medical, extrem de sexistă

Aproximativ 90% din forța de muncă alcătuită din asistenți medicali este feminină, însă puține funcții de conducere din domeniul sănătății sunt deținute de asistente medicale sau femei. ,,Profesia de asistent medical rămâne una extrem de sexistă, cu prejudecăți aferente la locul de muncă”, se arată în ,,Raportul privind Situația profesiei de asistent medical la nivel mondial 2020”, elaborat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în parteneriat cu Consiliul Internațional al Asistenților Medicali și campania globală Nursing Now.

Profesia de asistent medical, extrem de sexistă

Există dovezi ale unei diferențe de remunerare între sexe, precum și a altor forme de discriminare între sexe, în mediul profesional. În majoritatea țărilor investigate de raport( peste 150) au fost raportate protecții legale, inclusiv legate de programul de lucru și condițiile de muncă, salariul minim și protecția socială, dar nu în mod echitabil în toate regiunile. Puțin peste o treime din țări (37%) au raportat măsuri pentru prevenirea atacurilor asupra lucrătorilor din sănătate.

,,Țările trebuie să elaboreze, în mod deliberat, politici privind forța de muncă alcătuită din asistenți medicali care integrează perspectiva de gen. Acțiunile includ punerea în aplicare a unui sistem de remunerare echitabil și neutru din perspectiva genului, în rândul cadrelor medicale, precum și asigurarea faptului că politicile și legile care vizează diferența de salarizare între femei și bărbați se aplică și sectorului privat”, scriu autorii raportului.

Considerentele legate de gen trebuie să influențeze politicile privind serviciile de îngrijire cu privire la funcțiile de educație, practică, reglementare și conducere, ținând cont de faptul că forța de muncă alcătuită din asistenți medicali este încă predominant feminine.

Considerentele politice ar trebui să includă medii de muncă pentru femei, de exemplu, prin ore de lucru flexibile și realizabile, care să răspundă nevoilor în schimbare ale asistentelor medicale în calitate de femei, și prin intermediul unor oportunități de dezvoltare a leadership-ului, transformatoare din perspectiva genului, pentru femeile care alcătuiesc forța de muncă a asistenților medicali.

Același raport arată că în 152 de țări din 157 chestionate, educația asistentului medical durează minim trei ani. Cât despre situația profesiei de asistent medical la nivel Mondial, raportul semnalează un deficit global de 5,9 milioane de asistenți medicali.