Asistentă medicală din blocul operator de la Institutul ,,Marius Nasta” depistată cu SARS-CoV-2. Risc de infectare a personalului medical, de 13 ori mai mare

O asistentă medicală care lucrează în blocul operator la Institutul ,,Marius Nasta” din București a fost depistată pozitiv la infecția cu virusul SARS-CoV-2. Din această cauză au fost amânate toate intervențiile chirurgicale care urmau să aibă loc astăzi, s-a efectuat dezinfecție în întreg blocul operator și a fost declanșată o anchetă epidemiologică. Riscul de infectare a personalului medical cu noul coronavirus este de aproximativ 13 ori mai mare față de restul populației, potrivit datelor furnizate de Federația Solidaritatea Sanitară.

Asistentă medicală din blocul operator de la Institutul ,,Marius Nasta” depistată cu SARS-CoV-2. Risc de infectare a personalului medical, de 13 ori mai mare

Toate aceste măsuri au fost luate atât pentru siguranța pacienților, cât și a personalului unității sanitare bucureștene, după cum a declarat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutul ,,Marius Nasta.”

,,În Institutul ,,Marius Nasta” a fost declanșată ancheta epidemiologică și s-a efectuat dezinfecție în întreg blocul operator, activitatea putând fi reluată din acest moment. Au fost reprogramate doar intervențiile programate azi pentru siguranța pacienților și a personalului”, a spus managerul unității sanitare.

 La Institutul Oncologic Cluj- 13 angajați cu coronavirus

13 angajați din Institutul Oncologic Cluj s-au infectat cu coronavirus pentru că li s-a refuzat dreptul de a fi testați, după ce medicii au intrat în contact cu un pacient din Suceava, internat în Cluj, confirmat cu coronavirus. Informația vine de la deputatul Emanuel Ungureanu, care a depus, astăzi, o plângere penală la Judecătoria Cluj pe numele conducerii institutului.,,Este vorba despre un lanț al erorilor și neglijențelor de natură penală care nu trebuie repetate în niciun spital din România!”, a declarat Ungureanu.

Focar de COVID-19 la Spitalul Județean de Urgențe din Drobeta Turnu Severin

De astăzi, prin Ordinul nr. 1246 al Ministerului Sănătății, Spitalul Județean de Urgențe din Drobeta Turnu Severin are un nou manager, pe medicul Victor Maliborschi, care pe perioada stării de alertă are misiunea de-a gestiona situația din această unitate sanitară. La începutul lunii iunie a izbucnit un puternic focar de coronavirus, care a afectat secțiile de neurologie, ortopedie, anestezie și terapie intensivă. 9 cadre sanitare: 1 medic, 5 asistenţi medicali şi 3 infirmiere s-au infectat cu SARS-COV2.

Riscul de deces a personalul medical de 3 ori mai mare

De la începutul epidemiei de COVID-19 în România până pe 14 mai 2020, potrivitdatelor furnizate de Federația Solidaritatea Sanitară,  2533 de salariați din sectorul „Sănătate” au fost confirmați pozitiv cu SARS-CoV-2 reprezentând un procent de 15,83% din totalul cetățenilor confirmați pozitiv (16.002).  Lor li se adaugă 335 de cadre medicale,  salariați din sectorul de activitate „Asistență socială”, împreună reprezentând 17,92% din totalul cetățenilor confirmați pozitiv.159 de unități din 39 județe au înregistrat cazuri pozitive în rândul angajaților.

Rata de infectare a salariaților din sectorul sănătate raportat la rata de infectare medie a cetățenilor este de 12,66/1, riscul de infectare a personalul medical fiind de aproximativ 13 ori mai mare față de restul populației Vârsta media a deceselor din sectorul sănătate este de 56,6 ani față  68,1 ani vârsta medie a deceselor totale înregistrate.

Raportul dintre rata mortalității salariaților din sănătate și rata generală a mortalității pentru grupa de vârstă 18-65 este de 2.73, cu alte cuvinte riscul de deces în rândul salariaților din sănătate este de aproape de trei ori mai mare față de populația generală.