Radu Gănescu:,,Autoritățile ar trebui să deconteze terapia psihologică pentru depresie”

La nivel mondial, în jur de 300 de milioane de oameni suferă de depresie. Numărul celor care se sinucid ajunge la aproape 800.000, potrivit Organizației Mondială a Sănătății În România, numărul persoanelor care suferă de depresie a crescut de la 1,5% în 2014, la 5% în 2017, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică. Însă pandemia de COVID-19 va influența cu siguranță aceste cifire, întrucât specialiștii în sănătate mintală au atras atenția asupra faptului că numărul cazurilor cu depresie ar putea crește pe perioada stării de urgență și după.

Radu Gănescu:,,Autoritățile ar trebui să deconteze terapia psihologică pentru depresie”

Pacienții cronici sunt mai afectați de stări de anxietate și chiar depresie din cauza izolării îndelungate și a accesului dificil la serviciile medicale.

,,Traversăm o perioadă dificilă și persoanele cu boli cronice sunt cele mai vulnerabile, fizic și emoțional. Atenție! Depresia nu este o glumă. Este important să apelăm la serviciile specialiștilor acum și în orice moment ne simțim depășiți de situație. În plus, dacă cineva apropiat nouă suferă de depresie, să nu ignorăm. Să nu avem impresia că e o stare care va trece la un moment dat. Ignoranța are consecințe grave.”, spune Radu Gănescu, președinte COPAC.

Coaliția Organizațiilor Pacienților Cronici din România a lansat o campanie numită ”Depresie, nu impresie”, prin care atrage atenția asupra acestei boli, privită în majoritatea situațiilor ca un moft sau ca o perioadă de tristețe care va trece. În cadrul campaniei s-a lansat un grup pentru aparținătorii celor care suferă de depresie: Prieteni cu depresie.

„Vedem tot mai des persoane în depresie, iar dacă vorbim despre pacienții cronici, în cazul lor, această stare este și mai accentuată. Chiar dacă multă lume crede că depresia este doar o stare proastă trecătoare și un moft, nu este așa. În această perioadă complicată de pandemie, lucrurile se agravează. Am demarat această campanie pentru a ajuta oamenii să înțeleagă că depresia este o afecțiune serioasă, iar cei care se confruntă cu ea au nevoie de ajutor. În plus, autoritățile ar trebui să susțină și să deconteze terapia psihologică pentru depresie”, spune Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților Cronici din România.

Depresia este o afecțiune reală și trebuie tratată cu terapie și, când e cazul, cu medicamente.

„Oamenii nu vorbesc despre ea pentru că nu îi înțeleg gravitatea. Faptul că e nevăzută, nepalpabilă, face ca problema aceasta de sănătate să nu fie luată în serios”, a precizat dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatru.