Test inovator care permite diagnosticarea mai rapidă a virusului hepatitei C

Primul test imunologic complet automatizat disponibil comercial, care permite determinarea simultană și independentă a statusului antigenului și anticorpilor virusului hepatitei C (HCV) este lansat în România.

Test inovator care permite diagnosticarea mai rapidă a virusului hepatitei C

Hepatita C este o boală inflamatorie a ficatului cauzată de infecția cu virusul hepatitei C (HCV). Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 1,5 milioane de persoane au fost nou infectate cu HCV, în 2019. Aproximativ 58 de milioane de oameni sunt purtători cronici ai virusului hepatitei C, iar cei mai mulți nu știu că sunt infectați.

Testul imunologic Elecsys HCV Duo permite diagnosticarea mult mai precoce a infecției active cu HCV, ceea ce face posibilă acordarea timpurie a îngrijirii adecvate pacienților pentru a opri atât evoluția bolii, cât și transmiterea acesteia.

Este primul test imunologic complet automatizat disponibil comercial, care permite determinarea simultană și independentă a statusului antigenului și anticorpilor virusului hepatitei C (HCV) dintr-un singur eșantion de plasmă sau ser uman. Testul poate fi folosit pentru a detecta stadiul incipient al infecției, precum și atunci când pacientul se recuperează de pe urma virusului sau prezintă semnele unei infecții cronice care poate duce la alte boli, cum ar fi cancerul de ficat.

Prin utilizarea dublei detecții a antigenului de bază al HCV și a anticorpilor împotriva HCV, testul Elecsys HCV Duo permite diagnosticarea mult mai precoce a infecției active cu virusul hepatitei C, prin comparație cu testele care detectează doar anticorpi, deoarece antigenul de bază apare la începutul infecției și este un marker al replicării virale în curs. Acest lucru poate duce la o intervenție timpurie pentru pacienți, la reducerea numărului de vizite la clinică necesare prelevării de probe pentru analize suplimentare și poate ușura o parte din povara testării asupra sistemelui de sănătate.

„Odată cu îmbunătățirea screeningului pentru hepatită, sistemele de sănătate au posibilitatea de a elimina această boală prin îmbunătățirea serviciilor de prevenție, testare și tratament”, a declarat Thomas Schinecker, Director General al Roche Diagnostics într-un comunicat de presă.

Prin depistarea și intervenția timpurie este posibil să le ofere pacienților îngrijiri adecvate mai devreme, să se oprească progresia bolii, precum și transmiterea și, eventual, să se reducă costurile inutile cu asistența medicală. Abordarea acestor factori este crucială în eforturile de eradicare a bolii.

 Doar 21% dintre persoanele care trăiesc cu infecția cronică cu hepatita C își cunosc situația. 9,4 milioane de persoane infectate cronic cu HCV primeau tratament la sfârșitul anului 2019, o creștere de 10 ori față de 1 milion de persoane care primeau tratament la sfârșitul anului 2015, însă gradul de acoperire cu tratament este de doar 13% din persoanele care au nevoie de tratament. Cauzele de răspândire a hepatitei includ expunerea percutanată la sânge (de exemplu, prin folosirea în comun a acelor, echipamente medicale slab sterilizate, răni provocate de ace de seringă în asistența medicală, tatuaje /piercinguri neigienice, transfuzii de sânge/produse din sânge, hemodializă), transplanturi și grefe de organe și țesuturi, contact sexual sau prin transmitere de la o mamă infectată la făt. Aceste populații sunt vizate de protocoalele de testare existente.

Având în vedere toate acestea, pentru a găsi populațiile afectate, se pune un accent mai mare pe creșterea accesului și utilizarea testelor de depistare pentru a reduce impactul virusului, precum și pentru a asigura o mai bună gestionare a bolii pentru pacienții cu rezultate pozitive la testul HCV.