Asistenții medicali trebuie să se familiarizeze cu tehnologia modernă pentru a îmbunătăți îngrijirile acordate pacienților

O asistentă medicală suedeză, renumită în lumea întreagă pentru interesul său pentru cercetare, care a publicat peste 400 de articole științifice în reviste prestigioase de nursing, a fost invitată să prezinte conferința inaugurală Florence Nightingale din cadrul Congresului European de Cardiologie(ESC) din acest an, care s-a desfășurat online în perioada 29 august- 1 septembrie.

Asistenții medicali trebuie să se familiarizeze cu tehnologia modernă pentru a îmbunătăți îngrijirile acordate pacienților

Profesoara Tiny Jaarsma de la Universitatea Linköping face o pasiune din grija pentru pacienții cu insuficiență cardiacă (IC). „Am observat că mulți dintre pacienții cu IC pe care îi tratam în secția noastră au revenit în mod repetat. Întrebându-mă ce aș putea face mai bine pentru ei mi-a stârnit dorința de a face mai multe cercetări”, a declarat asistenta medicală, în prezent, redactor-șef al Jurnalului European Cardiovascular Nursing și membru al consiliului de administrație al Asociației Cardiovascular Nursing and Allied Professions și al Asociației Insuficienței Cardiace.

Asistenta medicală consideră că una dintre principalele sale realizări în carieră este contribuția pe care ea și colegii ei au adus-o la furnizarea unei asistențe medicale bazate pe dovezi pentru pacienții cu IC.

„Cercetarea bazată pe dovezi a fost esențială în medicină de mult timp, dar este ceva destul de nou în asistența medicală cardiologică, în special în Europa. La fel ca în cazul medicamentelor și dispozitivelor, este crucial să știm dacă intervențiile asistenților medicali îmbunătățesc rezultatele pacienților”, a spus prof. Jaarsma, potrivit siteului Societății Europene de Cardiologie.

Ea a militat neobosit pentru a obține recunoașterea asistenților medicali ca membri egali ai echipelor de îngrijire cardiacă, motiv pentru care a fost aleasă pentru a prezenta conferința inaugurală Florence Nightingale.

 „Sunt absolut onorată și încântată că am fost selectată la Congresul ESC, este recunoașterea rolului important pe care îl joacă asistentele medicale din cardiologie”, a precizat suedeza.
În opinia sa, tehnologia modernă este necesară pentru îmbunătățirea îngrijirii pacienților. Convingerea ei este că asistenții medicali trebuie să facă tehnologia să funcționeze pentru ei și pentru pacienții lor.

„Tehnologia ne oferă modalități mai bune și mai rapide de-a îngriji pacienții. Am depășit zilele în care pacienții au fost trimiși acasă cu un pliant informativ. Tehnologiile actuale pot fi utilizate într-o gamă largă de moduri, cum ar fi mementouri electronice pentru medicamente, programe de exerciții personalizate și monitorizarea semnelor și simptomelor. Asistentele medicale au fost, din punct de vedere istoric, prudente cu privire la adoptarea de noi tehnologii orientate către pacienți. Cu toate acestea, trebuie să lucrăm cu aceste tehnologii pentru a ne asigura că înțelegem bine aceste instrumente, care pot îmbunătăți îngrijirea pacienților. Actuala pandemie COVID-19 a accelerat nevoia ca noi să devenim familiarizați cu tehnologiile care pot fi utilizate de pacienți de la distanță de spital sau clinică”, a subliniat prof. Jaarsma.

Privind spre viitor, ea avertizează că ritmul rapid al tehnologiei necesită o îndepărtare de studiile clinice randomizate ca design final al studiului și solicită flexibilitate și inovație în găsirea de noi modalități de abordare a cercetării.