Pacienții cu scleroză multiplă, tratați și monitorizați de neurologii din spitalele județene de reședință

De multă vreme pacienții români cu scleroză multiplă așteptau această veste de-a avea acces mai rapid la servicii medicale în apropiere de domiciliu, în județul de reședință. Prin modificarea Normelor tehnice de aprobare a programelor naționale curative, orice spital se poate acredita pentru a fi inclus în Programul național de tratament al bolilor neurologice.

Pacienții cu scleroză multiplă, tratați și monitorizați de neurologii din spitalele județene de reședință

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) a anunțat ieri că pacienții diagnosticați cu scleroză multiplă vor putea să fie tratați și monitorizați de către medicul neurolog din județul de reședință fără a mai fi nevoiți să se deplaseze sute de kilometri într-un centru universitar acreditat.

Spitalele se pot înscrie în vederea acreditării completând documentele publicate în Ordinul Ministerului Sănătății nr 1225 publicat în Monitorul Oficial în data de 24 decembrie 2020.

Îmbunătățirile aduse programului național de scleroză multiplă atât în vederea actualizării protocoalelor terapeutice cât și acreditării a cât mai multor centre de neurologie în toată țara se datorează colaborării dintre Societatea Româna de Neorulogie și Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune – APAA cu sprijinul Comisiei de Neurologie a Ministerului Sănătății și a specialiștilor din Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

,,Nu pot să vă spun cât sunt de fericită că s-au schimbat criteriile de acreditare ale spitalelor astfel încât acum orice spital dacă dorește poate derula programul național de scleroză multiplă”, a declarat Rozalina Lăpădatu, președintele APAA, pe pagina sa de facebook.

Peste 2,3 milioane de oameni suferă de scleroză multiplă (SM) la nivel mondial. Potrivit Asociației Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN România) la nivel național sunt 9.000 de bolnavi, dar multe alte mii de persoane rămân nediagnosticate, având în vedere că este o boală cu o mie de fețe, nu tocmai ușor de diagnosticat. Majoritatea persoanelor cu SM sunt diagnosticate între 20 și 40 de ani, fiind cu aproximativ de două ori mai multe femei diagnosticate decât bărbați.

Citiți Mesajul unei asistente medicale de Ziua Mondială a Sclerozei Multiple.