Roxana Andronache le transmite asistenților medicali: ,,Să fie responsabili în respectarea măsurilor de prevenție împotriva COVID-19”

Asistenta medicală Roxana Andronache a fost director de îngrijiri la SJU Piatra-Neamţ în plin focar de COVID-19. Cele mai mari probleme pe care le-a identificat în ceea ce privește infectarea cadrelor medicale din acest spital cu SARS-COV2 au fost în secțiile în care a fost mai puțină disciplină și care nu au luat prea în serios nivelul ridicat de contagiozitate a virusului.

Roxana Andronache le transmite asistenților medicali: ,,Să fie responsabili în respectarea măsurilor de prevenție împotriva COVID-19”

,,Nu au purtat banala mască de protecție, au mâncat împreună, au socializat în grup”, a declarat pentru Jurnalul Asistenților Medicali Roxana Andronache, asistent medical cu studii superioare în cadrul Serviciului de Ambulanţă Neamţ, secretar al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala Neamț și fost director de îngrijiri la SJU Piatra-Neamţ pe perioada stării de urgență, impusă de pandemia de COVID-19 în România.

Accidente epidemiologice de tipul celor de la Suceava, în care personalul medical a fost infectat în masă ar mai putea fi posibile și în alte spitale din județul Neamț, însă într-un număr foarte redus, e de părere Roxana Andronache.

,,După experiența mai puțin plăcută a  celor de la Suceava și experiența celor de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, fiecare spital din județ și-a asigurat circuitele epidemiologice necesare adaptate fiecărei unități și echipamentul de protecție necesar. În plus, în județ datorită aparatelor PCR de la Piatra Neamț si Roman se testează și personalul medical, putând astfel identifica și izola din timp o persoană infectată”, a precizat asistenta medicală.

În opinia fostului director de îngrijiri la SJU Piatra-Neamţ asistenții medicali din România trebuie să cunoască protocoalele din ordinele emise de Ministerul Sănătății și măsurile de prevenție. ,,Să fie responsabili în respectarea măsurilor de prevenție împotriva COVID-19”, a spus Roxana Andronache.

Cât timp a lucrat  la SAJ Neamț a respectat măsurile de prevenție impuse la nivelul unității și acest fapt a protejat- o de  noul coronavirus.  

,,Am folosit mască de protecție la fiecare urgență. Chiar dacă știam că merg la un pacient fără manifestări specifice infecției, am folosit mască de protecție și mănuși. Mănuși de protecție oricum foloseam la fiecare pacient și înainte de pandemie. La pacienții pe care dispeceratul îi prezenta ca fiind suspecți COVID 19, mergeam echipată cu echipamentul de protecție conform. De la începutul pandemiei, am lucrat pe recoltări probe pentru DSP de la pacienții aflați în carantină, suspecți COVID sau izolați la domiciliul. La recoltări am mers echipată foarte bine și am respectat procedura de echipare și dezechipare a echipamentului de protecție”, a povestit Roxana Andronache.

Despre experiența sa de director de îngrijiri la SJU Piatra-Neamţ, puteți citi pe larg în numărul 18 al revistei Jurnalul Asistenților Medicali.