Procentul copiilor supraponderali din mediul rural a crescut cu 14%

Pandemia de COVID-19 a însemnat pentru copii mai puțină mișcare, mai mult sedentarism, mese haotice, obiceiuri care au dus la creșterea numărului de copii supraponderali și obezi. Un studiu al Fundației Tradiții Sănătoase arată că două treimi dintre copiii intervievați în județul Iași nu au un orar regulat al meselor.

Procentul copiilor supraponderali din mediul rural a crescut cu 14%

În perioada septembrie 2020 – iunie 2021, Fundația Tradiții Sănătoase a derulat o nouă ediție a programului „Traista cu sănătate”. A fost realizat și un studiu privind obiceiurile alimentare, la care au participat peste 2.000 de elevi, iar rezultatele nu sunt deloc încurajatoare.

În cadrul activității de evaluare a statusului nutrițional s-au urmărit: măsurarea greutății, înălțimii și circumferinței abdominale. La chestionarul privind obiceiurile și atitudinile de viață (ritmurile meselor, somnului, activități fizice, practici de igienă) au răspuns 2.060 de copiii din județul Iași. Studiul arată că majoritatea copiilor (66%) nu au un program regulat al meselor, dar majoritatea (85%) iau zilnic prânzul. Întrebați de câte ori pe zi iau o gustare între mese, 46,6% au răspuns de 2 ori pe zi, 25,3% o dată pe zi și 21,2% au spus că de trei ori pe zi. Majoritatea copiilor se spală pe mâini înainte de masă, iar jumătate dintre copii nu sunt siguri că pot închide televizorul/telefonul în timpul mesei. Peste jumătate dintre copii s-au arătat siguri că pot să ajute la așezarea mesei și la curățenie după masă.

 Copiii, ajutați de către părinți, au realizat măsurătorile antropometrice acasă. Analiza datelor antropometrice declarate în 1.600 de chestionare din mediul urban evidențiază o prevalență a obezității de 12%, în creștere față de anul 2020, iar în mediul rural (400 de chestionare) s-a observat o prevalență de 18%, ceea ce reprezintă o creștere îngrijorătoare. Evoluția anuală a prevalenței supraponderalității în mediul urban la copiii evaluați s-a menținut constantă în perioada 2017-2020, dar în mediul rural, procentul de copiii supraponderali a crescut cu 14% în 2020.

„Obezitatea este una dintre cele mai grave provocări ale sănătății publice din secolul XXI. La nivel mondial, 1,9 miliarde de oameni sunt supraponderali. Supraponderalitatea afectează mai mulți oameni decât subnutriția. Obezitatea și bolile asociate sunt în mare măsură prevenibile, dacă se acționează din copilărie. Prevenția obezității la vârsta copilăriei este, așadar, o prioritate”, afirmă prof. univ. dr. Veronica Mocanu, inițiatorul proiectului „Traista cu sănătate”.

Programul educațional „Traista cu sănătate” a fost desemnat câștigătorul locului 1 la categoria „Healthy Lifestyle. Cities”, în cadrul EU Health Award, acordat de Comisia Europeană. Programul a fost lansat la Iași în anul 2012, este dedicat copiilor și familiilor lor, care promovează un stil de viață sănătos, cu respectarea tradițiilor locale. Este recunoscut la nivel internațional, fiind inclus în rețeaua internațională Youth Health Community (YHC), alături de programe din peste 10 de țări.