Antiinflamatoarele nesteroidiene, risc de insuficiență cardiacă pentru diabetici

Pacienții cu diabet zaharat de tip 2 (T2D) care iau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot avea un risc crescut de insuficiență cardiacă, potrivit noilor cercetări prezentate la Congresul ESC 2022, reuniunea anuală a Societății Europene de Cardiologie.

Antiinflamatoarele nesteroidiene, risc de insuficiență cardiacă pentru diabetici

AINS au fost mult timp legate de potențiale complicații cardiace, au remarcat autorii studiului, dar nu este clar modul în care aceste medicamente afectează în mod specific pacienții cu T2D. Pentru a afla mai multe, cercetătorii au urmărit peste 330.000 de pacienți cu T2D care au fost diagnosticați din 1998 până în 2021. Vârsta medie a pacientului a fost de 62 de ani, 56% erau bărbați și perioada mediană de urmărire a fost de aproape șase ani.

 Șaisprezece la sută dintre pacienții incluși în studiu au avut cel puțin o rețetă de AINS, iar 3% au avut cel puțin trei rețete de AINS. Ibuprofenul a fost cel mai frecvent AINS prescris pacienților, urmat de diclofenac și naproxen.

În general, la sfârșitul perioadei de urmărire, peste 23.000 de pacienți au fost internați pentru insuficiență cardiacă pentru prima dată. Utilizarea AINS a fost legată de un risc crescut de spitalizare pentru prima dată pentru insuficiență cardiacă, iar riscul a fost cel mai mare cu diclofenac și ibuprofen.

Aprofundând datele, autorii au descoperit, de asemenea, că riscul unei spitalizări pentru insuficiență cardiacă pentru prima dată a fost deosebit de mare în rândul pacienților cu vârsta peste 65 de ani, pacienților care se luptă să-și controleze simptomele diabetului și pacienților care nu consumau frecvent AINS.

„În general, recomandăm întotdeauna ca pacienții să-și consulte medicul înainte de a începe un  tratament cu nou medicament, iar cu rezultatele acestui studiu sperăm să îi ajutăm pe medici să reducă riscul dacă prescriu AINS”, a declarat dr. Anders Holtcardiolog la Spitalul Universitar din Copenhaga, autorul principal al lucrării.

 Studiul echipei s-a concentrat pe rețetele AINS, nu pe ofertele eliberate fără prescripție medicală. Cu toate acestea, Holt a spus că această limitare „probabil nu a avut niciun impact asupra rezultatelor”.

O altă limitare este că acesta a fost un studiu observațional; mai sunt necesare cercetări suplimentare înainte de a se putea face concluzii despre asocierea dintre AINS și riscul de insuficiență cardiacă în rândul pacienților cu T2D.

„Rezultatele sugerează că un risc potențial crescut de insuficiență cardiacă ar trebui luat în considerare atunci când se ia în considerare utilizarea acestor medicamente”, a spus Holt.

Dimpotrivă, datele indică faptul că poate fi sigur să se prescrie AINS pe termen scurt pentru pacienții cu vârsta sub 65 de ani și pentru cei cu diabet bine controlat”, arată medicul potrivit siteului cardiovascularbusiness.com.

 Congresul ESC 2022 a început pe 26 august și durează până pe 29 august.

Credit foto: https://www.pexels.com/photo/white-blue-and-purple-multi-shape-medicine-pills-208541/