Un alt vaccin împotriva COVID-19 intră în faza finală de studiu

Vaccinul cunoscut sub numele de NVX-CoV2373 produs de Novavax intră în studiu de fază 3 privind siguranța și eficacitatea împotriva COVID-19, această etapă fiind finală. În momentul de față, Comisia Europeană a autorizat condiționat pentru punere pe piața UE două vaccinuri: cel al Pfizer/BioNTech și cel al Moderna.

Un alt vaccin împotriva COVID-19 intră în faza finală de studiu

Compania producătoare Novavax împreună cu cercetătorii americani federali în domeniul sănătății, au anunțat că va începe un studiu de fază 3. „Am ajuns atât de departe, atât de repede, dar trebuie să ajungem la linia de sosire”, a declarat dr. Francis Collins, directorul Institutelor Naționale de Sănătate (NIH) din SUA.

Novavax va înscrie 30.000 de persoane din 115 locuri de testare din Statele Unite și Mexic, în condițiile în care testarea este deja în desfășurare în Marea Britanie. Vaccinul NVX-CoV2373 vine în două doze și este conceput pentru a spori răspunsul imun al organismului la proteina distinctivă a coronavirusului.

Produsul Novavax este oarecum diferit de vaccinurile aprobate  Pfizer și Moderna, prin faptul că produce propriile antigene care imită proteina spike a coronavirusului. Cu toate acestea, acești antigeni ,,nu se pot replica și nu pot provoca COVID-19", au declarat oficialii NIH, potrivit Medicine.Net.com.

 Dacă studiile de fază 3 demonstrează că vaccinul Novavax este sigur și eficient, și va fi aprobat pe piață, acesta va avea un mare avantaj față de vaccinurile Moderna și Pfizer, deoarece are nevoie doar de răcire standard, nu de congelare sau depozitare la temperatură foarte scăzută. Compania farmaceutică britanică AstraZeneca a dezvoltat un vaccin în colaborare cu Universitatea Oxford, care ar putea fi autorizat condiţionat pe piața UE la sfârşitul lunii ianuarie. Și compania Johnson & Johnson's Janssen are de asemenea în faza 3 studii cu vaccin antiCOVID-19 în Statele Unite.