Cabinet medical și cabinet de consiliere psihologică pentru ucraineni, inaugurate de Ziua Mondială a Refugiatului

Ziua Mondială a Refugiatului, desemnată de Organizația Națiunilor Unite pentru a onora toți refugiații de pe glob, este celebrată în fiecare an, pe 20 iunie. Anul acesta, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila va participa de Ziua Mondială a Refugiaților, la inaugurarea Cabinetelor medicale de asistență primară și servicii de sănătate mintală din cadrul Centrului de Servicii Integrate pentru Refugiați de la ROMEXPO din București.

Cabinet medical și cabinet de consiliere psihologică pentru ucraineni, inaugurate de Ziua Mondială a Refugiatului

Până la sfârșitul anului 2021, numărul persoanele strămutate din cauza războiului, a violenței, a persecuțiilor și a abuzurilor privind drepturie omului a ajuns la 89,3 milioane, cu 8% mai mult decât în anul precedent și cu mult peste dublul cifrei de acum 10 ani, potrivit Raportului Anual al UNHCR privind Tendințele Globale.

De atunci, invazia rusă din Ucraina – care a provocat cea mai rapidă și una dintre cele mai mari crize de strămutare forțată de la cel de-al Doilea Război Mondial și până în prezent – și alte situații de urgență, din Africa până în Afganistan și nu numai, au împins cifra peste pragul dramatic de 100 de milioane.

Potrivit ultimelor date furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) 7, 3 millioane de ucraineni s-au refugiat din calea războiului, 52% dintre ei în Polonia, iar 10% în Ungaria. O parte au ajuns în în România, majoritatea însă nu au rămas în țara noastră. ,,De la declanşarea acestei crize (24.02.2022), până la data de 18.06.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 1.241.750 cetăţeni ucraineni. De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţară noastră 1.276.279 ucraineni”, arată Poliția de Frontieră pe siteul instituției.

În București se află cel mai mare număr de refugiați din Ucraina, marea majoritate fiind femei si copii. Cabinetul medical va furniza servicii de medicină de familie, ginecologie, planificare familială și sănătatea reproducerii. Cabinetul de consiliere psihologică va furniza servicii de consiliere psihologică și psihoterapie individuală și de grup.

Cele două cabinete au fost înființate cu sprijinul Biroului OMS din România, în colaborare cu Ministerul Sănătății. Au fost elaborate mai multe materiale de informare despre utilizarea antibioticelor și vaccinare, despre drepturile pacienților privind serviciile medicale. Acestea vor fi disponibile în limbile ucraineană, română și engleză și vor fi puse la dispoziția refugiaților.

Ziua Mondială a Refugiatului celebrează puterea și curajul milioanelor de oameni care au fost nevoiți să fugă din țara lor pentru a scăpa de conflict sau persecuție. Ziua Mondială a Refugiatului este o ocazie pentru crește gradul de empatie și înțelegere față de refugiați și situația acestora, dar și pentru a recunoaște rezistența de care dau dovadă în reconstruirea vieții.