Număr record de infectări cu SARS-COV-2. Testare RT-PCR la domiciliu sau în centrele de recoltare pentru COVID-19

Un nou record privind numărul românilor infectați cu SARS-COV-2 a înregistrat România: 34.255 cazuri de persoane pozitive în ultimele 24 de ore. Autoritățile sanitare au luat măsuri pentru creșterea capacității de testare pentru COVID-19, oferind posibilitatea inclusiv persoanelor nedeplasabile să se testeze acasă.

Număr record de infectări cu SARS-COV-2. Testare RT-PCR la domiciliu sau în centrele de recoltare pentru COVID-19

Numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus aproape că s-a dublat în 24 de ore. Ieri fuseseră înregistrate 19.685 de persoane pozitive cu virusul SARS-CoV-2, dintr-un total de 62.063 teste RT-PCR și antigen efectuate, iar astăzi 34.255 de persoane. E a doua oară consecutiv când se dublează numărul persoanelor infectate, de asemenea s-a dublat și numărul deceselor din cauza COVID-19, ajungând la 94 în ultimele 24 de ore. Tulpina Omicron face ca și numărul copiilor cu SARS-COV-2 să crească. Sunt peste 4000 de copii infectați, 7dintre ei au ajuns la ATI, în condițiile în care astăzi a debutat vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârste între 5-11 ani.

Sunt 28 de spitale din municipiul București și judetul Ilfov care au centre de recoltare a probelor biologice pentru diagnosticul infecției cu SARS CoV-2, astfel că persoanele care prezintă simptomatologie specifică infecției cu virusul SARS-CoV-2, conform Metodologie INSP din data de 20.01.2022, cu indicație de testare RT-PCR, pot solicita testarea către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București prin numărul de Call Centre 021-9462 sau prin platforma online de la adresa https://dspb.ro/formular-programare-test-covid-19/, se pot duce la centrele de recoltare ale spitalelor sau pot vorbi cu medicul de familie pentru testare.

Românii care nu se pot deplasa, fiind imobilizați la pat, precum și cei care nu au posibilitatea de a se deplasa către un centru de testare, vor mentiona acest lucru în formularul online sau operatorului Call Centre pentru a fi introdusi in lista de asteptare a SABIF pentru testare la domiciliu.

Pentru a sprijini această activitate, persoanele care au simptome ce pot indica prezența virusului SARS-CoV-2 (febră, tuse, oboseală, dureri de cap, pierderea gustului și a mirosului etc.) sunt rugate să apeleze medicul de familie,call-centerele DSP sau numărul unic de urgență 112 pentru a solicita testarea.

Pentru persoanele care se pot deplasa catre un centru de recoltare, fara a utiliza mijloacele de transport in comun, DSP va informa solicitantul cu privire la posibilitatea testării într-un punct de recoltare organizat într-o unitate sanitară, prezentându-i le pe cele din imediata vecinătate dar și posibilitatea de accesa harta acestor puncte de recoltare, publicată pe site-ul MS și DSP București. De asemenea, DSP va emite prin email si/sau sms care conține numărul de înregistrare al cererii, numele, prenumele solicitantului și CNP-ul parțial anonimizat, pe care pacientul îl va prezenta la centrul de testare.

DSP București informează că persoanele care se vor prezenta în punctele de recoltare trebuie să prezinte dovada înregistrării de testare la DSP București. Persoana va prezenta email-ul /sms-ul primit de la DSP București. Fără această dovadă, recoltarea probelor pentru  RT-PCR nu se va efectua.

Personalul din punctul de recoltare are obligația să valideze datele pașaportare cu numărul de înregistrare al cererii de testare, primit prin email /sms, de la DSP București. În cazul în care, datele nu corespund, recoltarea nu se va efectua.

După recoltare, persoana testată va aștepta la domiciliu rezultatul testului RT-PCR, pe care îl va primi prin email / sms din aplicația CORONAFORMS. În cazul în care, rezultatul testului este POZITIV, persoana respectivă trebuie să contacteze medicul de familie și să urmeze indicațiile acestuia!