În România, 352 centre de vaccinare împotriva Covid-19 pentru personalul medical

Numărul centrelor de vaccinare împotriva Covid-19 identificate până la această oră de Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) este de 352 de centre fixe pentru vaccinarea personalului medical și a celui medico-social, de 663 de centre fixe și 78 centre mobile pentru vaccinarea celorlalte categorii populaționale.

În România, 352 centre de vaccinare împotriva Covid-19 pentru personalul medical

Numărul centrelor de vaccinare va fi actualizat în funcție de nevoile identificate în fiecare etapă a campaniei de vaccinare, pentru a facilita accesul echitabil al tuturor persoanelor care doresc să se vaccineze. Din Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19, un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea Prim-ministrului, fac parte dr. Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului, dr. Andrei Baciu, Secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepresedintele CNCAV. Aceștia s-au întâlnit și au discutat stadiul pregătirilor privind campania de vaccinare, defalcat pe toate cele trei componente: comunicare publică, logistică, medical.

În ceea ce privește comunicarea publică, s-a precizat că obiectivele de etapă sunt creșterea nivelului de informare și de încredere cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, pe baza oferirii de informații corecte, robuste științific, simultan accesibile publicului larg. Au fost discutate aspecte legate de actualizarea permanentă a platformei naționale de informare www.vaccinare-covid.gov.ro cu informații relevante atât pentru publicul specializat, cât și pentru publicul larg.

Echipa care coordonează componenta logistică a făcut precizări privind managementul stocurilor, amenajarea centrelor de vaccinare, în special a celor din afara spitalelor (cămine culturale, săli de sport), inclusiv aspecte concrete legate de chirii, crearea circuitelor, asigurarea serviciilor de dezinfectare și de curățenie, managementul deșeurilor. Pe componenta medicală, discuțiile s-au axat pe training-ul personalului vaccinator (proceduri de urmat, pregătirea și utilizarea vaccinului, programul de lucru).

Grupurile prioritare pentru vaccinarea împotriva COVID 19

Recomandările privind grupurile prioritare au fost elaborate în concordanță cu documente emise de OMS și ECDC în urma consultărilor de țară realizate cu 19 țări din Europa și a analizei situației existente în țara noastră în momentul realizării Strategiei de Vaccinare împotriva Covid-19 în România. Aceste recomandări sunt în dinamică și pot fi actualizate în funcție de evoluția pandemiei COVID-19 și de eficiența tipurilor de vaccinuri aprobate și disponibile pentru diferite categorii populaționale. În categoria grupurilor prioritare intră: personalul din domeniul sănătății, personalul din centre rezidențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției cu SARS-CoV-2, personalul din alte domenii-cheie, esențiale bunei funcționări a societății.

,,Aceste grupuri prioritare sunt cele care ar trebui vaccinate în prima etapă, urmând ca, odată epuizată această etapă, vaccinarea să fie disponibilă pentru toată populația, în vederea asigurării protecției față de formele severe și realizării imunității colective, estimată în prezent la circa 70% din totalul populației”, se specifică în strategie

În prima etapă a vaccinării intră lucrătorii din domeniul sănătății și social - sistem public și privat: a) Personalul din spitale și unități ambulatorii, respectivpersonalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personal administrativ, securitate și pază și alte categorii; b) Personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU, UPU; c) Personalul din medicina primară – din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară; d) Personalul din laboratoare, farmacii și alți lucrători din domeniul sănătății; e) Personalul din serviciile stomatologice; f) Medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical; g) Paramedici și alți voluntari care își desfășoară activitatea în unități sanitare; h) Personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale și medico-sociale; i) Personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu; j) Personalul din serviciile de sănătate publică și anume din Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de Sănătate Publică; k) Personalul din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie; l) Personalul din centrele de dializă și transfuzii; m) Personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.

Angajații din domeniul sănătății, personalul din centrele de îngrijire a vârstnicilor ar trebui să primească primii vaccinurile anti-COVID-19, este și recomandarea un grup consultativ al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC).

De asemenea, cercetătorii Centrului Medical al Universității Vanderbilt îndeamnă factorii de decizie politică să acorde prioritate la vaccinarea anti-COVID-19 persoanelor cu diabet de tip 1 și tip 2.