Luna septembrie, dedicată contracepției. România, țara cu cele mai multe mame minore

România este pe primul loc în Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de mame minore la categoriile de vârste 10 -14 ani și 15-19 ani. Potrivit datelor Eurostat, aproape 19% din totalul mamelor minore la nivel european proveneau din ţara noastră în 2019, în condițiile în care există suficiente metode contraceptive în România pentru a evita o sarcină nedorită.

Luna septembrie, dedicată contracepției. România, țara cu cele mai multe mame minore

 În 2021, peste 19.500 de fete între 10 și 19 ani au născut, asta însemnând 9% dintre românce. Sarcina în adolescență prezintă o provocare deosebită pentru serviciile de sănătate, serviciile sociale, școlile, familiile și în special pentru viitoarea mamă. Minora se supune unui risc deosebit, atât din punct de vedere medical, cât și din punct de vedere școlar și social. Pe 26 septembrie de Ziua contracepției, specialiștii din întreaga lume au tras din nou semnale de alarmă privind nevoia de informare a femeilor. Indiferent de mediul din care provin și de posibilitățile financiare de care dispun, acestea au dreptul să fie sfătuite în legătură cu opțiunile contraceptive disponibile pe piață.

 Obiectivul principal pentru folosirea unei metode contraceptive este evitarea unei sarcini. Iar lipsa de informare, posibilitățile financiare limitate și nivelul scăzut al educației se traduc în sarcini nedorite în rândul femeilor și adolescentelor.

În anul 2019, în România au fost efectuate 47.492 de întreruperi de sarcină, mai mult de jumătate dintre acestea fiind realizate la cerere. Dintre mămicile adolescente 0,4% au sub 15 ani, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică. Educația pentru sănătate în școli este foarte importantă în acest context, în care multe femei au lacune de informare privind metodele contraceptive.

Metode contraceptive disponibile pentru femei în România

 În prezent, sunt disponibile pe piață mai multe metode contraceptive cu diferite grade de eficiență, folosite de femeile din toată lumea, conform nevoilor, posibilităților financiare și sfatului medicului ginecolog:

99% EFICIENȚĂ - implant, DIU hormonal (Dispozitiv Intrauterin), DIU din cupru, sterilizare permanentă

91-94% EFICIENȚĂ - pilula zilnică, plasturele săptămânal, inelul vaginal sau injecția

72-82% EFICIENȚĂ - retragerea, capac col uterin, metoda calendarului, prezervativul (unica metodă care reprezintă și o protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală)

 Fiecare dintre metode cuprinde atât beneficii, cât și posibile efecte adverse asupra organismului în funcție de metoda contraceptivă aleasă. De aceea, discuția cu medicul ginecolog este esențială pentru a alege opțiunea potrivită, în funcție de starea de sănătate, istoricul medical și stilul de viață al pacientei.

 Implantul, steriletul hormonal sau steriletul pe bază de cupru (în formă de T sau sferic) fac parte din categoria metodelor cu cel mai ridicat grad de eficiență (99% = mai puțin de 1 sarcină pe an la 100 de femei). Acestea acționează independent, ceea ce înseamnă că odată introduse în corp de către medicul ginecolog, grijile partenerilor dispar.

 Contracepția în alte țări

În alte state europene, cifra avorturilor este mai mică. De exemplu, Olanda înregistrează anual în jur de 31.000 de întreruperi de sarcină, iar o treime dintre aceste paciente nu s-au aflat la prima procedură, conform Societății Europene de Contracepție și Sănătatea Reproducerii.

Femeile care provin din categoriile sociale defavorizate sunt mult mai expuse sarcinilor nedorite. La această concluzie au ajuns și specialiștii din alte țări. Tot în Olanda, a fost demarată o campanie prin care femeile care au efectuat un avort au fost consiliate de către medicii ginecologi cu privire la metodele contraceptive care li se potrivesc. Pacientele, în special cele cu un nivel redus al veniturilor, au avut ocazia să aleagă în mod gratuit și steriletul, un dispozitiv cu efect contraceptiv de până la 5 ani.

Credit foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/seif-in-siguran-a-sigur-adolescent-6471421/