Rozalina Lăpădatu, președinte APAA: ,,Pacientul cu psoriazis nu mai are nicio scuză să nu se adreseze medicului”

Procentul românilor care suferă de psoriazis este de 5%, peste media europeană de 3%, iar Societatea Română de Dermatologie atrage atenția că mai mult de jumătate dintre cazurile de psoriazis din România rămân nediagnosticate și netratate, deși la ora actuală există absolut toate terapiile disponibile la nivel mondial.

Rozalina Lăpădatu, președinte APAA: ,,Pacientul cu psoriazis nu mai are nicio scuză să nu se adreseze medicului”

„Acceptă-mă, Susține-mă, Apropie-te!” este campania de anul acesta prin care Societatea Română de Dermatologie marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Psoriazisului, ce va fi celebrată pe 29 octombrie.

,,Rolul nostru ca asociație este să fim alături de pacienți prin programe educaționale și campanii de popularizare a manifestărilor psoriazisului, astfel încât pacienții să fie diagnosticați corect și rapid și să aibă acces la aceleași terapii care sunt disponibile la nivel european”, a declarat Rozalina Lăpădatu, pacientă cu psoriazis și președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA).

 Psoriazisul este o boală sistemică, fiind a cincea cea mai importantă boală cronică netransmisibilă și, deși în prezent nu poate fi vindecată, terapiile moderne permit managementul bolii, cu rezultate foarte bune pe termen scurt, mediu și lung.

Numărul persoanelor nou diagnosticate cu psoriazis este în creștere, lucru care poate fi explicat printr-un nivel mai bun de informare în rândul populației, dar și prin faptul că oamenii au deprins obiceiul de a merge la dermatolog.

„Caracterul imprevizibil al psoriazisului, precum și faptul că este o boală cronică, transformă această afecțiune într-o suferință greu de suportat atât fizic, cât și psihic, prin prisma stigmei cu care se confruntă pacienții. Tocmai pentru că nu există vindecare în această boală, este foarte important să existe o comunicare constantă între medic și pacient”, a atras atenția Rozalina Lăpădatu în cadrul conferinței de presă, povestind că în urmă cu 30 de ani nu existau terapii și că se gândea că nici n-or să fie vreodată.

Potrivit președintei APAA, schimbarea este fenomenală la un pacient cu un psoriazis mediu, sever, necontrolat, după ce urmează o terapie.,,Nu e magie, este știință adevărată, cercetare la cel mai înalt nivel”, a precizat reprezentanta pacienților cu psoriazis din România.

,,Colaborarea între Societatea Română de Dermatologie și asociațiile de pacienți și-a văzut roadele, pentru că la momentul acesta pacientul nu mai are nicio scuză să nu se adreseze medicului. Avem absolut toate terapiile disponibile la nivel european, decontate prin programul național, prin Casa de Asigurări. Dar avem destul de multe terapii astfel încât medicul împreună cu medicii de alte specialități să aleagă cea mai bună terapie care se potrivește cu profilul pacienților, cu restul afecțiunilor de care suferă pacientul și cu stilul lui de viață”, a spus Rozalina Lăpădatu.

 Cu toate eforturile depuse pentru îmbunătățirea managementului acestei afecțiuni, datele de la nivel național indică faptul că psoriazisul rămâne o problemă de sănătate publică, fiind o afecțiune subdiagnosticată și subtratată în România.

„Unul dintre principalele noastre obiective este să creștem procentul de diagnosticare și tratare corectă a celor afectați de psoriazis. Cu tratamentul corect, putem îmbunătăți calitatea vieții pacienților și asigura integrarea lor socio-profesională. În acest moment, pacienții cu psoriazis moderat și sever din România beneficiază în mod gratuit de terapiile biologice disponibile la nivel mondial. De asemenea, este foarte important să transmitem oamenilor că psoriazisul nu este o boală contagioasă și cei care sunt afectați de ea nu trebuie stigmatizați și izolați. Fiecare dintre noi este în perfectă siguranță atingând, îmbrățișând sau folosind obiecte în comun cu o persoană afectată de psoriazis” a afirmat dr. Alin Nicolescu, Secretar General al Societății Române de Dermatologie.  

 Psoriazisul este un diagnostic complex, cu multiple implicații medicale, emoționale și psihologice care necesită o abordare multidisciplinară.

„Depistarea suferinței în stadiul incipient poate avea un efect semnificativ de îmbunătățire a calității vieții pacientului. Stabilirea diagnosticului rapid și corect cu adoptarea imediată a terapiei adecvate poate însemna în psoriazis, dincolo de îmbunătățirea aspectului pielii, ameliorarea semnificativă a suferințelor asociate. Cred cu convingere că o abordare individualizată a pacienților, bazată pe nevoile particulare ale fiecăruia dintre ei, în colaborare cu medici din alte specialități conexe pot duce la obținerea unor rezultate terapeutice optime”, a declarat prof. dr. Călin Giurcăneanu, Președintele Societății Română de Dermatologie.