Radu Gănescu: Cea mai mare problemă de comunicare cu care ne-am confruntat în pandemie: personalul medical nu a mers pe aceeași linie de susținere a vaccinării

În ultimele 24 de ore în România au fost înregistrate 484 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, cu 17 mai mult față de ziua anterioară. 59 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății. ,,Încă avem cazuri și pacienți care sunt la risc, încă avem bolnavi cronici care nu sunt vaccinați împotriva COVID-19, încă avem persoane în vârstă care nu sunt vaccinate și cu siguranță va trebui să mai trăim o perioadă cu acest SARS-COV-2”, a precizat Radu Gănescu, Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), la un training pentru jurnaliști, organizat la Predeal.

Radu Gănescu: Cea mai mare problemă de comunicare cu care ne-am confruntat în pandemie: personalul medical nu a mers pe aceeași linie de susținere a vaccinării

Făcând o scurtă retrospectivă a celor doi ani de pandemie președintele COPAC a atras atenția asupra comunicării, o problemă comunicării pe toate palierele. ,,Inclusiv noi ca asociație de pacienți nu am fost pregătiți. Și  la nivel național s-a văzut că nu a fost o comunicare eficientă. Dar cea mai mare problemă cu care ne-am confruntat a fost faptul că personalul medical nu a fost pregătit și nu a mers pe aceeași linie de susținere a vaccinării, mai ales la grupurile țintă: bolnavii cronici și persoanele în vârstă, lucru care s-a văzut în modul de ezitare al multor dintre pacienți și pot să dau exemple personale în acest sens. Mama mea a mers la 2 medici endocrinologi, unul a sfătuit-o să se vaccineze, celălalt să nu se vaccineze, medicul de familie să se vaccineze cu un tip de vaccin, medicul specialist cardiolog cu alt vaccin”, a povestit Radu Gănescu, în opinia căruia mulți medici au bulversat pacienții.

Ce ar trebui să se știe de către grupurile țintă?  Informațiile despre simptomele COVID-19, riscurile infecției, testarea, dar și unde să meargă atunci când se înmbolnăvesc. ,,Centrele de evaluare mi s-a părut cea mai bună idee în cei doi ani de pandemie și păcat că nu a fost aplicată de la început și nu a fost formată ca o rețea națională de centre, pentru că am fi scutit mulți pacienți să alerge în  spitale”, a afirmat Radu Gănescu.

De altfel, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a creat o hartă interactivă cu toate centrele de evaluare COVID 19 existente în România, pe care a postat-o pe siteul organizației. ,,O vom actualiza pe măsurile ce apar noi modificări. Pe viitor vrem să facem o hartă cu medicii de familie care vaccinează împotriva COVID-19”, a mai spus președintele COPAC.

Referitor la Centrele de evaluare și tratament COVID-19, doar persoanele cu cel puțin doi factori de risc se pot adresa acestora, potrivit Ordinului de Ministru. ,,Dacă ai doar 35 ani și suferi de cancer nu ești eligibil pentru Centrul de Evaluare, că nu ai doi factori de risc. Noi lucrăm în paralel: centrul de evaluare și spitalizare de zi pentru a deconta serviciile de către Casa de Asigurări de Sănătate. Noi am făcut adrese și spre Ministerul Sănătății în acest sens”, a declarat dr. Violeta Briciu, director medical la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj și medic infecționist.

În opinia medicului, în fiecare centru se găsește o formulă de a evalua și pacienții care nu sunt incluși în această listă de boli asociate.

,,Sunt anumite condiții pe care pacienții cu factori de risc trebuie să le îndeplinească pentru a fi trimiși în aceste centre. Discutăm de pacienți cu factori de risc și un test pozitiv, fie antigenic, fie PCR SARS-cov-2 în ultimele 5 zile, deci infecție acută și factori de risc pentru formă severă de boală. Și aici discutăm de obezitate, de vârstă înaintată, diabet zaharat, boli cardiace, boli pulmonare, boli hepatice, imunodeficiențe, neoplazii, terapii imunosupresoare. Conform recomandărilor Ministerului Sănătății, aceștia sunt pacienții eligibili pentru centrele de evaluare. Pacienții trebuie să aibă 2 factori de risc. Ceilalți pacienți sunt evaluați printr-o spitalizare de zi pe care o avem disponibilă prin contractarea cu Casa Județeană de Sănătate. Noi așa ne-am organizat la Cluj”, a mărturisit dr. Violeta Briciu la evenimentul organizat  de COPAC la Predeal.

Până astăzi, 65.644 de persoane diagnosticate cu infecție cu SarsCov-2 au decedat, conform datelor MS. În unitățile sanitare de profil, numărul persoanelor internate în secții cu COVID-19 este de 677 cu 34 mai puțin față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 123 persoane, cu 2 mai puțin decât în ziua anterioară. Dintre cei 123 pacienți internați la ATI, 108 sunt nevaccinați. Din totalul pacienților internați, 45 sunt minori, toți fiind internați în secții, cu 8 mai puțin decât în ziua anterioară și 0 la ATI, la fel ca în ziua anterioară.