Cercetare privind stresul provocat de COVID-19 în rândul asistenților medicali bucureșteni

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR)- filiala București anunță că va realiza o cercetare privind stresul și burnout-ul la asistenții medicali în contextul COVID-19. De asemenea, începând de astăzi filiala bucureșteană oferă membrilor săi un serviciu de suport și consiliere psihologică telefonică și online.

Cercetare privind stresul provocat de COVID-19 în rândul asistenților medicali bucureșteni

Asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali sunt expuși frecvent la diverși factori de stres prin natura profesiilor lor, stres pentru care, în regim obișnuit, învaţă continuu să dezvolte strategii de gestionare. Plecând de la acest fapt, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România demarează activități de cercetare utilizând chestionare care vor putea fi completate online, cu scopul identificării nevoilor de formare profesională și dezvoltare personală pentru asistenți medicali și moașe, pentru a face față unor astfel de situații în viitor precum pandemia de COVID-19.

Mai mult, în opinia organizației, problemele care se vor menține pe termen lung, respectiv limitările specifice cauzate de echipamentul de protecție împotriva coronavirusului (supraîncălzire,  deshidratare, epuizare), pauzele insuficiente, dacă nu chiar lipsa acestora, expunerea continuă la suferința pacienților și chiar moartea acestora, presiunea privind respectarea strictă a procedurilor de lucru și  nevoia de a menține o vigilență ridicată în ceea ce privește protocolul de igienizare, sentimentul de vulnerabilitate personală prin expunerea la surse de infectare și îmbolnăvirea de Covid 19, cuplat cu neîncrederea în pacienții care pot ascunde uneori informații importante, la care se adaugă acum carantinarea alternativă sau perioade  de izolare de lungă durată față de familie prin staționarea la hoteluri, duc la afectarea stării mentale a lucrătorilor din domeniul sănătății.

Toate analizele realizate în această perioadă dificilă cu care se confruntă întreaga lume, au subliniat că  personalul medical se poate confrunta cu nenumărate probleme de ordin psihologic precum anxietate crescută, somatizări și atacuri de panică, depresie, iritabilitate și impulsivitate, traumă vicariantă și nu în ultimul rând tulburări de stres posttraumatic, arată Ordinul bucureștean într-un comunicat de presă.

Servicii de consiliere psihologică timp de 8 luni

Echipa de coducere a filialei București a solicitat sprijinul unei echipe de experți formată din psihologi cu atestat de liberă practică eliberat de Colegiul Psihologilor din România, cu formare în consiliere psihologică, psihoterapie sau psihologie clinică și împreună au pus bazele unui Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică și online dedicat membrilor Ordinului Asistenților Medicali Generaliști Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala București, serviciu denumit PSIHO-ASSIST. În spatele telefoanelor se vor afla  patru oameni dedicați profesiei lor, care vor oferi gratuit servicii de consiliere psihologică la telefon și online. Numerele de telefon puse la dispoziție sunt dedicate special acestor servicii de consiliere și suport, pentru alte solicitări se pot utiliza în continuare căile de comunicare publicate pe siteul filialei.

,,Este important ca sprijinul psihologic să fie disponibil atunci când este  necesar, de aceea programul serviciului este stabilit într-un interval orar 9.00-21.00, de luni până vineri, în mod special pentru cei care asigură îngrijirea directă a pacienților cu Covid 19.Ne dorim să trecem cu bine, toți, peste această perioadă dificilă”, a declarat Carmen Mazilu, președintele OAMGMAMR Filiala București.

Proiectul se va desfășura pe o perioadă de 8 luni respectiv până la sfârșitul anului.

 ,,Îi îndemnăm pe colegii noștrii ca atunci când, sau dacă, simt  o creștere acută a anxietății, experimentează perioade de tristețe sau frici nejustificate, tulburări de somn, dificultăți de a adormi, treziri frecvente și dificultăți de continuare a somnului, iritabilitate crescută cu ieșiri agresive sau accese de furie fară motiv, reacții exagerate la lumină și/sau sunet, dificultăți de concentrare sau tendințe de utilizare a unor substanțe care pot crea dependență, să ia în considerare acest serviciu, să apeleze la numerele de telefon puse la dispoziție și să caute ajutorul profesioniștilor”, a mai spus Carmen Mazilu.

Pentru mai multe informații, puteți accesa siteul filialei București.

Mai multe organizații nonguvernamentale, alături de unități sanitare private și de stat și-au pus la dispoziție specialiștii în sănătate mintală și oferă consiliere psihologică gratuită personalului medical implicat în gestionarea cazurilor de COVID-19. Prin urmare, asistenții medicali expuși la stres, burnout, depresie pot apela la liniile telefonice create special pentru a le oferi suport psihologic.