COVID-19: gradul de pozitivare este de 32,36%, românii îndemnați să se testeze pentru SARS-COV-2

Situația COVID-19 din ultimele 24 de ore nu arată deloc bine, peste 14.088 de noi infectări cu SARS CoV 2 și 22 persoane decedate din cauza COVID. Autoritățile române îndeamnă ca persoanele care au simptome ce pot indica prezența virusului SARS-CoV-2 (febră, tuse, oboseală, dureri de cap, pierderea gustului și a mirosului etc.) să apeleze medicul de familie, call-centerele DSP sau numărul unic de urgență 112 pentru a solicita testarea, în condițiile în care gradul de pozitivare este de 32,36%.

COVID-19: gradul de pozitivare este de 32,36%, românii îndemnați să se testeze pentru SARS-COV-2

Într-un interval de 24 de ore, pe teritoriul României, au fost înregistrate 14.088 de persoane pozitive cu virusul SARS-CoV-2, dintr-un total de 43.528 teste RT-PCR și antigen efectuate.

Persoanele ale căror teste sunt pozitive se pot deplasa la centrele de evaluare COVID-19 ( http://www.ms.ro/centre-de-evaluare-covid-19/) pentru a primi consultație și tratamentul necesar.) Autoritățile sanitare au recurs la creșterea capacității de testare și testarea în special a persoanelor cu posibilitate crescută de a fi infectate cu SARS-CoV-2 au rolul de a depista din timp boala, cu scopul de a acorda tratament rapid celor care au contactat COVID-19, dar și pentru a preveni, pe cât posibil, răspândirea accentuată a virusului, prin limitarea contactelor pe care purtătorii virusului le au cu alte persoane.

 Astfel, persoanele care manifestă simptome și sunt în București sau județul Ilfov se pot deplasa cu mijloace proprii, nu cu mijloace de transport în comun, la centrele special create pentru recoltarea de probe pentru testarea COVID-19: http://www.ms.ro/2022/01/22/masuri-urgente-in-bucuresti-si-ilfov-pentru-cresterea-accesibilitatii-la-testarea-covid-19-si-pentru-reducerea-timpului-de-asteptare-pentru-pacientii-care-solicita-testarea-la-domiciliu/

Sunt 28 de spitale din municipiul Bucurestișsi judetul Ilfov care au centre de recoltare a probelor biologice pentru diagnosticul infecției cu SARS CoV-2. Persoanele ale căror teste sunt pozitive se pot deplasa la centrele de evaluare COVID-19 ( http://www.ms.ro/centre-de-evaluare-covid-19/) pentru a primi consultație și tratamentul necesar. Pacienții cu forme severe și care au simptome ce se manifestă agresiv pot suna la numărul unic de urgență 112.

De altfel, astăzi dintre cele 599 de persoane internate la ATI, 523 sunt persoane nevaccinate. De asemenea dintre cele 22 de decese înregistrate în ultimele 24 de ore, 20 au survenit la pacienți nevaccinați. În prezent, 7, 9 milioane de români sunt vaccinați cu schema completă de COVID-19 și peste, 2,2 milioane cu rapel.