Sesiuni de pregătire pentru asistenți medicali și medici din cabinetele medicale școlare

Grație unui parteneriat între ASSMB - Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (A.S.S.M.B.) și Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă timp de 5 ani mai mulți asistenți medicali și medici din cabinetele medicale școlare vor beneficia de cursuri specifice de prim ajutor.

Sesiuni de pregătire pentru asistenți medicali și medici din cabinetele medicale școlare

Primele sesiuni de pregătire susținute de specialiștii Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) cu personalul ASSMB din cabinetele medicale școlare, în baza protocolului de colaborare încheiat recent între cele două instituții, au avut loc săptămâna aceasta, în amfiteatrul de la sediul ASSMB.

Zeci de medici din cadrul Rețelei de Medicină Școlară au fost instruiți, teoretic și practic, privind folosirea tehnicilor de acordare a primului ajutor în diferite situații, inclusiv atunci când se impune acordarea ajutorului de urgență până la sosirea ambulanței, așa cum prevede legislația în vigoare.
 
„Departamentul pentru Situații de Urgență este onorat să fie parte a acestui proiect. Credem că primul ajutor este foarte important și trebuie asigurat atunci când situația o impune. Faptul că începem cu personalul medical din școli, medici și asistenți, este un lucru salutar. De multe ori, poate apărea o situație de urgență și cineva de la fața locului trebuie să se descurce. Să aibă stăpânire de sine și prezență de spirit și să acționeze. Pot apărea situații precum o hemoragie, un traumatism minor sau, mai grav, o criză convulsivă sau un stop cardio-respirator. Atunci, o intervenție promptă poate face diferența între viață și moarte”, a declarat dr. Alin Popa, Șeful Serviciului Formare în Medicină de Urgență, Prim Ajutor Calificat și Medicină la Dezastre în cadrul DSU.
 
 Timp de 5 ani, în baza protocolului, vor fi organizate cursuri specifice pentru medici, asistenți medicali și elevi.
 
„Este un curs extrem de interesant. Noi, ca medici școlari, cunoaștem deja multe din situațiile prezentate acum, însă, evident că este extrem de util să afli informații cât mai actuale și să îți reamintești lucrurile învățate. A fost extrem de util, pentru că a fost un curs interactiv și am putut întreba chestiuni de detaliu despre anumite situații punctuale și despre tehnicile de prim ajutor recomandate. Am primit cu mult profesionalism răspunsurile solicitate. În activitate mea de până acum m-am confruntat și cu situații mai complicate, cu elevi aflați la cursuri, cel mai grav fiind un caz de epilepsie”, a mărturisit Justina Vineag, medic școlar, Colegiul Economic „Virgil Madgearu” București.
 

În cadrul parteneriatului cu ASSMB, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) asigură personalul specializat în acordarea primului ajutor calificat și asistenței medicale de urgență, acesta susținând toate demonstrațiile și instruirile teoretice și practice. În viitorul apropiat, se are în vedere extinderea colaborării și în ceea ce privește perfecționarea pregătirii personalului din cele 19 spitale aflate în administrarea Primăriei Capitalei, prin ASSMB, pe linia reacției în cazul situațiilor de urgență și creșterii siguranței pacienților.

„A fost deosebit de interesant, pentru că ne confruntăm din ce în ce mai des cu astfel de situații și sunt subiecte care trebuie aduse în discuție. Mă bucur că am putut participa la un astfel de curs și consider că este un plus pentru noi, cadrele medicale, dar și pentru elevii de care avem grijă”, a spus dr. Monica Ungvari, de la Colegiul Național ”Școala Centrală”.

Numai într-o săptămână au fost instruite aproape 50 de persoane, personal medical care activează în cadrul cabinetelor școlare din instituții de învățământ de stat din București. Medicii și asistenții medicali școlari au primit informații prețioase privind tehnicile de acordare a primului ajutor și despre modul în care trebuie acționat în diferite situații limită, atunci când viteza de reacție și pregătirea medicală prealabilă pot fi cruciale pentru viața unor copii sau tineri aflați în dificultate, fie că vorbim despre un traumatism, o criză de epilepsie, anafilaxie sau chiar un stop cardiac.

Sesiunile de pregătire vor continua pe tot parcursul verii, iar din toamnă, după finalizarea instruirii personalului din cadrul Rețelei de Medicină Școlară a ASSMB, vor fi susținute prezentări teoretice și practice pe tematica tehnicilor de prim ajutor, pentru toți elevii din școlile și liceele din învățământul de stat din Capitală care vor fi interesați să participe.

Foto: https://www.facebook.com/administratiaspitalelor