300 de transplanturi de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiți în România în ultimii 8 ani

La fiecare 3 minute cineva, în lume, este diagnosticat cu un cancer de sânge și ultima șansă de supraviețuire poate fi un transplant de celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit. În ultimii 8 ani 300 de transplanturi de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiți au fost realizate în România.

300 de transplanturi de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiți în România în ultimii 8 ani

În prezent, numai 0,33% din populația României este înscrisă în Registrul donatorilor de celule stem hematopoietice iar acest procent este foarte mic, comparativ cu alte țări: Germania – 9%, Israel – 12%, Cipru – 13%.  Din aprilie 2013, când Registrul din România a devenit funcțional, 299 de pacienți au beneficiat de transplant de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiți, iar doi dintre aceștia au avut nevoie și de un al doilea transplant. Din totalul pacienților, 23% au fost copii.

Donatorii compatibili cu pacienții români transplantați în centrele de transplant din țară au fost identificați în Registrul din România (4%) sau în alte registre internaționale. Pentru 9 din 10 pacienți români, donatorul compatibil a fost găsit în registre ale țărilor din Uniunea Europeană (Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia), iar pentru 23 de pacienți, donatorii au fost identificați în alte registre (India, Israel, Marea Britanie și Turcia). Pentru aducerea în țară a celule stem hematopoietice, Registrul a emis autorizațiile de import și a asigurat transportul intern și internațional al acestora, după caz.

Peste 320 mii dintre donatorii potențiali înscriși în registrele internaționale au donat celule stem hematopoietice pentru pacienți neînrudiți. 

Creșterea numărului donatorilor înscriși în Registrul din România, din toate zonele țării, crește șansa de a salva mai mulți pacienți care suferă de cancer de sânge sau alte boli hematologice severe.

Începând cu 16 martie 2020, când au fost impuse restricțiile legate de limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2, Registrul și centrele de transplant din România și-au continuat activitatea și au furnizat toate serviciile, cu unele limitări în timpul stării de urgență.

,,Pentru a reuși să continuăm activitatea de transplant în siguranță pentru pacienții noștri, SRTM a elaborat, încă din martie 2020, recomandări pentru perioada pandemiei, în concordanță cu recomandările internaționale. Astfel, a fost posibilă efectuarea unui număr similar cu anii trecuți de allotransplanturi de la donatori neînrudiți, proceduri considerate urgențe de tratament”, a declarat prof. dr. Alina Tănase, președinte SRTM.  

,,Împreună cu toți partenerii ne-am adaptat din mers, am schimbat proceduri de lucru, am găsit soluții pentru transportul peste granițe a grefelor de celule stem hematopoietice de la donatori compatibili aflați în alte țări. Deși au existat perioade de dezamăgire și deznădejde în lupta cu timpul care nu așteaptă și nu stă în loc pentru pacienți, le-am depășit. Ne bucurăm că experiența bunei colaborări în lupta împotriva cancerelor de sânge a fost cheia continuării cu succes a activității de transplant. Fiecare pacient transplantat este o viață câștigată! Fiecare nou donator înscris în Registru este speranța la viață pentru pacienții care au nevoie de transplant”, a declarat dr. Aurora Dragomirișteanu, director general, RNDVCSH.

Ponderea populației din România înscrise în RNDVCSH este de numai 0,3%, valoare situată mult sub media din Uniunea Europeană, care este de 10 ori mai mare (3% ).

Până în prezent, 26 donatori CSH înscriși în RNDVCSH au donat celule stem hematopoietice pentru pacienți neînrudiți: 12 pacienți români și 14 pacienți străini.

Șansa de a găsi un donator compatibil, pentru cei 33% dintre pacienții pentru care nu există donatori compatibili niciunde în Registrele internaționale, este ca peste 5% din populația României să se înscrie în RNDVCSH. 5% din populația lumii este înscrisă în registrele donatorilor de celule stem hematopoietice. RNDVCSH este interconectat cu registre ale donatorilor de celule stem hematopoietice din alte 54 de țări, de pe toate continentele, care împreună numără peste 38 milioane de donatori voluntari de celule stem hematopoietice.

Pentru 8% din pacienții din întreaga lume care au nevoie de un transplant, nu s-a găsit donator.