Accesul la tratamentul oncologic în perioada pandemiei de COVID-19

Una din problemele bolnavilor de cancer în perioada pandemiei de COVID-19 este cea legată de accesul la investigații și tratamente oncologice. Cum cancerul nu așteaptă să treacă pandemia, acești pacienți au avut nevoie de prevederi speciale care să fie adoptate de autorități pentru a se putea trata în continuare.

Accesul la tratamentul oncologic în perioada pandemiei de COVID-19

„Pacienții cu cancer trebuie să beneficieze de întreg sprijinul din partea noastră, în toate aspectele vieții lor. Facem un apel și către autorități să nu uite de această categorie de bolnavi cronici care se confruntă acum cu mari probleme și să le acorde susținerea necesară”, a declarat Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România la lansarea ghidului ,,Sfaturi, rețete și răspunsuri privind nutriția pacienților oncologici în pandemie”. 

Practic, cele mai importante reglementări care au intrat în vigoare în România împreună recomandări, sfaturi de nutriție și rețete utile pacienților oncologici, atât în perioada pandemiei cu noul coronavirus, cât și dincolo de aceasta se regăsesc în acest ghid lansat de Alianța Pacienților Cronici din România (”APCR”), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (“FABC”), Asociația Inițiativa Pacientul 2.0. (“Pacientul 2.0.”), în parteneriat cu Medicentrum.

Începând cu data de 1 aprilie 2020 au intrat în vigoare reglementări ce au ca scop asigurarea serviciilor medicale necesare pacienților și a eliberării prescripțiilor la distanță, pe durata stării de urgență. Trei prevederi extrem de importante pentru pacienții oncologici au fost adoptate, una referitoare la cardul de sănătate, a doua referitoare la consultațiile medicale, iar a treia la continuarea tratamentului.

În ceea ce privește cardul de sănătate nu mai este necesară validarea acestuia pentru: serviciile medicale, îngrijirile la domiciliu, medicamentele, materialele sanitare şi dispozitivele medicale, tehnologiile şi dispozitivele asistative. Consultațiile medicale acordate la distanță, atât de medicii de familie, cât și de medicii de specialitate din ambulatoriul clinic au reprezentat o noutate pentru pacienții din România și mulți dintre ei și-ar dori ca această variantă să rămână pe viitor. Medicii pot oferi consultații la distanță prin orice mijloace de comunicare, cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultații/oră.

Mai mult, pacienții pot intra în posesia tratamentelor în baza rețetelor online emise în urma unei consultații la distanță.

,,CNAS face demersurile necesare pentru ca toate farmaciile să efectueze modificări în softurile utilizate, astfel încât să fie posibilă eliberarea medicamentelor prescrise folosind date minime de identificare.  Aceste date minime de identificare sunt: codul de parafă al medicului prescriptor; CUI cabinet medic prescriptor; seria, numărul și data prescripției medicale”, se arată în ,,Sfaturi, rețete și răspunsuri privind nutriția pacienților oncologici în pandemie”.

Medicul poate dicta pacientului datele de identificare ale prescripției, în situația în care pacientul nu deține un mijloc de comunicare electronic sau un telefon inteligent. Prescripția medicală transmisă pacientului prin mijloace electronice poate fi utilizată de asigurați o singură dată pentru a ridica din farmacie medicamentele prescrise.

Continuarea tratamentului oncologic

 În perioada stării de urgență, pacienții cu afecțiuni oncologice au beneficiat de medicamentele specifice care se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis (forme farmaceutice orale, subcutane sau intramusculare) în baza prescripțiilor medicale eliberate de medicii specialiști sau medicii de familie din județul de domiciliu. Medicul de familie are posibilitatea acordării a două consultații/lună/ pacient cu boli cronice.  Medicul curant care a asigurat asistența medicală și tratamentele până în prezent va transmite pacientului o scrisoare medicală, prin mijloace electronice de comunicare și, după caz, confirmarea formularului specific din platforma informatică de asigurări de sănătate, în baza cărora vor fi prescrise în continuare tratamentele necesare.

,,Tratamentele pacienților înscriși în programele naționale se eliberează prin farmaciile cu circuit închis, deoarece necesită supraveghere medicală de specialitate și condiții speciale de transport. Pentru administrarea acestor tratamente, pacienții se vor adresa unităților sanitare din apropiere, care încă își desfășoară activitatea în această perioadă. Casele teritoriale de asigurări de sănătate vor afișa pe prima pagină a site-urilor proprii lista unităților medicale, cu specialitățile pentru care pacienții cu afecțiuni cronice se pot adresa în perioada stării de urgență. Pentru pacienții care își continuă tratamentul în unitățile sanitare, sunt de menționat recomandările SNOMR și Institutul Oncologic București”, arată documentul Sfaturi, rețete și răspunsuri despre nutriția pacientului oncologic.

În adresa SNOMR trimisă Ministerului Sănătății în luna aprilie Conf. Univ. Dr. Dana Lucia Stănculeanu, președintele Societății de Oncologie Medicală sublinia importanța continuării terapiei oncologice, în mod special a celei adjuvante și neoadjuvante.

,,Orice întârziere în administrarea terapiei duce la scăderea șanselor de supraviețuire a pacienților, de aceea trebuie găsit un compromis rezonabil între riscul de infecție cu SARS-CoV-2 și continuarea administrării terapiei oncologice.”

Potrivit medicilor oncologi, bolnavii de cancer sunt cei mai vulnerabili în fața infecțiilor virale de tip gripal. Se estimează că riscul de a fi internat este de 4 ori mai mare, iar riscul de deces este de 10 ori mai mare.