Sindicaliști: Decesul asistentei medicale din Botoșani de COVID-19 a fost reclasificat în mod eronat

Federația „Solidaritatea Sanitară” a ținut astăzi un moment de reculegere, la care a invitat toți salariații din sănătate să-și exprime omagiul față de asistenta medicală Lenuța Buta din Botoșani căzută la datorie în urmă cu câteva zile. Decesul acesteia a creat o dispută între sindicat și Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), fiindcă s-a rectificat cauzele decesului, schimbându-l din categoria COVID-19, așa cum fusese anunțat inițial. Sindicaliștii susțin că decesul asistentei medicale din Botoșani de COVID-19 a fost reclasificat în mod eronat.

Sindicaliști: Decesul asistentei medicale din Botoșani de COVID-19 a fost reclasificat în mod eronat

În data de 25.05.2020 Grupul de Comunicare Strategică și Ministerul Sănătății au anunțat o rectificare la cod deces 1178, L. B., asistenta medicală de 45 de ani. Cu alte cuvinte, deși inițial fusese înregistrată ca deces cauzat de COVID-19, rectificarea schimbă cauza decesului, scoțându-l din această categorie, anunță Federația Solidaritatea Sanitară pe pagina sa de facebook.

Lenuța Buta a decedat în data 23.04.2020 pe secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Iași, managerul spitalului precizând public că este vorba de un deces cauzat de SARS-CoV-2 și că asistenta nu avea comorbidități. La cauzele decesului, în certificatul constatator sunt trecute: stop cardiorespirator, pneumonie COVID-19 și infecție SARS-COV2.

,,Astăzi este o zi de doliu pentru Federația „Solidaritatea Sanitară”: conducem pe ultimul drum o membră de sindicat, decedată în lupta împotriva COVD-19. Este vorba despre L. B., asistentă medicală la Secția de Boli Infecțioase din Spitalul Județean de Urgență Botoșani. Avea 45 de ani și nu era cunoscută ca având alte afecțiuni. A fost infectată SARS-CoV-2 în timp ce îngrijea pacienți COVID-19. A decedat în data de 23.05.2020 în urma complicațiilor generate de această boală. L.B. este unul dintre (prea) mulți angajați din sănătate căzuți la datorie. Din nefericire, această tragedie este și un simbol al nerecunoștinței autorităților față de sacrificiul salariaților din sănătate. Decesul L. B. a fost reclasificat în mod eronat ca nefiind cauzat de SARS-CoV-2, lipsind astfel această eroină de recunoașterea legală a dăruirii ei”, e de părere Radu Vasile, co-președinte al Comitetului Director al Federației Solidaritatea Sanitară.

Conform INSP, decesul la pacient confirmat cu COVID-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu excepția situațiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relație cu COVID-19( ex.traumatism, hemoragie acută majoră, etc) și la care nu a existat o perioadă de recuperare  completă între boală și momentul decesului. Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente (de ex. Cancer, afecțiuni hematologice, etc) și COVID-19 trebuie raportată ca și cauza a decesului, independent de condițiile medicale preexistente care se suspectează că au favorizat evoluția severă a COVID-19.

Mai mult, INSP specific faptul că trebuie menționat COVID-19 și pe certificatul de deces drept cauză a decesului la toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces.