STUDIU: 1% din persoanele vaccinate împotriva COVID-19, s-au infectat cu SARS-CoV-2 după rapel

În România sunt vaccinate împotriva COVID-19 peste 2, 3 milioane de persoane, din care 1, 4 milioane cu ambele doze. Campania de vaccinare continuă cu toate cele 3 vaccinuri disponibile, Pfizer, Moderna și AstraZeneca. În câteva zile, autorități vor permite vaccinare fără programare cu vaccinul AstraZeneca, în centrele în care se administrează acest ser și în care sunt locuri disponibile, astfel că românii care optează pentru acest tip de vaccin se vor putea prezenta direct la centrul de vaccinare, fără a mai fi necesară înscrierea pe platformă. Între timp, MedLife a făcut publice concluziile primei etape în studiul privind răspunsul imun al organismului după vaccinarea anti-COVID-19.

STUDIU: 1% din persoanele vaccinate împotriva COVID-19, s-au infectat cu SARS-CoV-2 după rapel

Prima etapă a studiului privind răspunsul imun al organismului în urma vaccinării împotriva COVID-19, prin determinarea titrului de anticorpi specifici IgG anti-Spike s-a încheiat. Concluziile au la bază un eșantion de 889 de persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 70 ani, alese în mod aleatoriu din rândul personalului medical și auxiliar al companiei MedLife, care s-a vaccinat cu Pfizer BioNTech.

Rezultatele finale ale studiului desfășurat de MedLife arată că 99,7% dintre participanți au dezvoltat anticorpi neutralizanți cu valori mai mari de 80 AU/ml la 8-15 zile de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Pentru restul de 0,3%, titrul de anticorpi nu depășește această valoare nici după acest interval de la rapel.

În urma analizei datelor, specialiștii au observat că antecedentele COVID-19 aduc diferențieri în ceea ce privește titrul de anticorpi dobândiți. Astfel, persoanele care au trecut prin infecție cu SARS-CoV-2 în trecut dezvoltă un titru de anticorpi neutralizanți de până la 14 ori mai mare chiar după prima doză de vaccin, comparativ cu cei care nu au venit anterior în contact cu virsusul. În schimb, pentru două treimi din cei care nu au avut COVID-19, titrul de anticorpi depășește valoarea de 80 AU/ml abia după administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Așadar, probabil se impune evaluarea de către Ministerului Sănătății a vaccinării  persoanelor care au trecut prin boală cu o singură doză pentru a optimiza campania de vaccinare.

În ceea ce privește evoluția anticorpilor după prima și a doua doză de vaccin, s-a observat că după rapel, valoarea titrului de anticorpi crește cu 30% în rândul persoanelor care au avut COVID-19 și de 6 ori în rândul celor care nu au trecut prin infecție cu coronavirus.

 Tinerii dezvoltă valori mai mari ale titrului de anticorpi post-vaccinare

Potrivit reprezentanților MedLife, valorile titrului de anticorpi la 8-15 zile după rapel corelează semnificativ cu vârsta. Cele mai ridicate valori se înregistrează în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani și scad gradual la celelalte categorii de vârstă, ajungând la valori cu peste 30% mai mici în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani.

În ceea ce privește diferențele între femei și bărbați, acestea se pot observa mai accentuat abia după vârsta de 50 ani, bărbații din această categorie prezentând niveluri cu aproape 40% mai mici ale titrului de anticorpi post-vaccinare decât femeile de aceeași vârstă. De asemenea, valori mai mici ale anticorpilor au fost înregistrate și în rândul personelor care au grupa sanguină 0I, indiferent de RH.

Persoanele cu comorbidități, valori mai mici ale titrului de anticorpi

Conform studiului MedLife, comorbiditățile reprezintă un factor de impact asupra titrului de anticorpi post-vaccinare. Astfel, s-a observat că persoanele care suferă de cel puțin 2 afecțiuni cronice dezvoltă valori cu 40% mai mici ale titrului de anticorpi, sub media populației analizate. Mai mult decât atât, obezitatea și afecțiunile oncologice se asociază cu niveluri și mai mici ale titrului de anticorpi, la jumătate față de cele măsurate în rândul persoanelor care suferă de alte afecțiuni cronice.

Din totalul participanților la studiu, 45% nu au prezentat simptome specifice nici după administrarea primei doze, nici după rapel, aceștia dezvoltând titruri de anticorpi cu 20% mai mici comparativ cu cei care au avut reacții post-vaccin. Din categoria celor care au semnalat reacții adverse fac parte, preponderent, persoane tinere, femei și persoane care au trecut prin infecția COVID-19 și care au dezvoltat forme medii sau severe. Pentru aproape doua treimi din eșantion, simptomele au dispărut după o zi de la vaccinare sau mai puțin, în timp ce aproximativ 5% dintre persoanele vaccinate au acuzat prezența reacțiilor timp de o săptămână sau mai mult.

Semnificativ mai multe reacții adverse au fost înregistrate după rapel, numărul lor corelând și cu gradul de severitate al infecției avute anterior, însă cele mai frecvente au fost: durere la locul administrării, stare de oboseală, dureri de cap, frisoane și dureri musculare.

Post-vaccinare, riscul de infectare este foarte mic

În cadrul studiului a mai fost analizat riscul de îmbolnăvire post-vaccinare. Rezultatele au indicat că nu mai mult de 1 din 10 persoane care au intrat in contact cu o persoană infectată au făcut boala, respectiv 1% din persoanele vaccinate, detaliu care întărește faptul că riscul de infectare post-vaccinare este foarte mic.

Cele mai vulnerabile sunt persoanele cu titru mic de anticorpi dobândiți după rapel, dar chiar și în rândul acestui segment, rata de infectare este mică, de aproximativ 2%. Cei care s-au îmbolnăvit au dezvoltat forme ușoare (71%) sau medii, fără semne de penumonie (29%). Studiu mai arată că două treimi dintre cei care au făcut boala după vaccin au fost în contact direct cu o persoană infectată din gospodărie.

„Studiul defășurat de MedLife reprezintă o radiografie specifică țării noastre referitoare la răspunul imun al organismului în urma vaccinării, iar rezultatele obținute în această primă etapă sunt încurajatoare nu numai prin faptul că procentul persoanelor care dezvoltă un titru semnificativ de anticorpi după vaccinare este aproape de 100%, ci și prin prisma minimizării riscului de îmbolnăvire în cazul persoanelor vaccinate. Așadar, aceste date confirmă eficiența vaccinării în lupta cu pandemia atât din punct de vedere al sănătății, cât și din perspectiva repornirii economiei la nivel național. Faptul că avem date clare care ne arată că vaccinarea funcționează ar trebui să reprezinte un imbold atât pentru populația care încă nu s-a vaccinat, cât și pentru autorități, în vederea creșterii eforturilor de informare și a capacității de vaccinare la nivel național”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group, potrivit unui comunicat de presă.

În România, cele mai multe persoane au fost vaccinate cu serul de la Pfizer 1.751.675, apoi cu AstraZeneca 405.334 si cu Moderna 215.646.