Carte pentru copiii ai căror părinți sunt afectați de cancer

În fiecare zi, circa 4 copii află că mamele lor au fost diagnosticate cu cancer la sân și alți 2 copii află că mamele au început lupta cu cancerul de col uterin. La fiecare două zile un copil din România află că tatăl său a fost diagnosticat cu cancer pulmonar. O carte pentru copiii ai căror părinți sunt afectați de cancer este disponibilă în format digital în mod gratuit pe onco-plan.ro.

Carte pentru copiii ai căror părinți sunt afectați de cancer

Adulții tineri cu vârste între 25 și 44 ani din România au un risc mai mare de a fi afectați de cancer decât media europeană, evident în ceea ce privește bolile maligne care ar putea fi prevenite. De exemplu, aproape toate cancerele din sfera O.R.L, cancerul pulmonar și cel de col uterin pot fi prevenite în mare măsură prin intervenții de sănătate publică vizând schimbări de comportament, screening sau vaccinare anti-HPV. Rata mortalității este de până la 3.5 ori mai mare pentru anumite cancere din sfera ORL și de 1.5 ori mai mare în cazul cancerului pulmonar.

Un copil român care are neșansa de a avea un părinte diagnosticat cu cancer va avea și o probabilitate mult mai mare de a rămâne orfan decât un copil din alte țări europene, rata mortalității standardizate prin boli oncologice la adultul de 25-44 ani fiind cu 52% mai mare în România.

Pentru pacienții oncologici care au copii de vârstă preșcolară și școlară mică această situație implică îngrijorări majore și temeri suplimentare privind viitorul, provocări unice generate de boală, dificil de gestionat. Aceștia trebuie să se adapteze în același timp la tratament, adesea de lungă durată, cu impact asupra aspectului fizic uneori, precum și la nivel emoțional. Însă impactul bolii asupra tuturor membrilor familiei poate fi dramatic.

În premieră în România, Fundația Renașterea și MSD România au lansat o carte în format digital pentru copiii ai căror părinți sunt afectați de cancer

Cartea în format digital „O poveste despre despre dragoste și speranță”, scrisă de Diana Popescu, spune povestea Luciei, o fetiță a cărei mamă este diagnosticată cu cancer. Pe parcursul acceptării noii realități, fetița se confruntă cu conștientizări dramatice, cu frici, dar și cu soluții la care poate apela pentru a trece peste momentele tensionate. Consilier în construcția detaliilor emoționale și a mecanismelor de coping a fost doctor Florina Pop, psiholog clinician principal, la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj -Napoca.

,,În momentul unui diagnostic oncologic, viața devine un deșert plin de dune care se mișcă. Una dintre problemele pe care le adresează mulți părinți este cum să-i spun copilului meu despre cancer, astfel încât să nu fie afectat emoțional. O poveste terapeutică dezvoltă abilități de rezolvare a problemelor, oferă soluții și ne ajută să scăpăm de temeri. Merită să recunoaștem faptul că ”fețele vieții” ajung să se schimbe și e foarte posibil ca un copil să ajungă să simtă că ”înțelepciunea și iubirea mea nu mai sunt jocul, ci iubirea și jocul meu acum e înțelepciunea”. Boala oncologică are propria-i poveste, unică pentru fiecare. Dacă luăm decizii raționale, atât copiii cât și adulții au puterea de a-și lumina propria viață, alegând să gândească sănătos chiar și în cele mai nedorite situații”, a precizat Florina Pop, psiholog clinician principal.

Jurnalist și scriitor, Diana Popescu și-a descoperit recent pasiunea de a scrie pentru copii. Emoțiile și reacțiile acestora au fascinat-o mereu, însă, atunci când vine vorba despre situații tragice la care aceștia pot fi expuși, în familie, lucrurile trebuie tratate cu delicatețea necesară.

,,Proiectul m-a atras de la început tocmai prin sensibilitatea situației și a personajelor. Lucia (sau Lulu, cum e alintată în familie) e un copil bun și curios. Dorința ei e să ajute, să-și susțină mama în momentele grele. E un copil maturizat poate mai devreme, dar tot jucăuș și vesel, așa cum se întâmplă la această vârstă. M-am bucurat de colaborarea strânsă cu dr. Florina Pop, în finalizarea momentelor cu încărcătură psihologică intensă. Scrierea acestui text a fost o expreriență prin care am descoperit mai multe despre mine. Sunt convinsă că și cititorii se vor regăsi în aceste pagini. Pentru că povestea, așa cum o arată și titlul, a fost scrisă cu dragoste, pentru a da speranță”, a mărturisit Diana Popescu, autoarea cărții.

Construită pentru a fi suport de discuție cu cei mici în cadru familial, cartea ”O poveste despre dragoste și speranță” adresează probleme precum schimbările fizice sau comportamentale ce se pot produce pe parcursul tratamentului oncologic, dar și modalități de a depăși aceste momente, de a înțelege și a contribui la construcția noii realități, împreună.  

,,Din nefericire, vârsta la care se poate primi un diagnostic oncologic a scazut foarte mult. Statisticile ne arată o incidență mai ridicată a cancerului la femei cu vârsta între 25 și 44 de ani, comparativ cu bărbații de vârste similare. Aproximativ 56% dintre cazurile noi de cancer la femei sunt cauzate de cancerul de sân și col uterin, adică de afecțiuni ce pot fi prevenite sau depistate în stadii incipiente prin programe de screening organizat și prin vaccinarea anti-HPV. În plus, 44% din copiii ale caror mame pierd lupta, în segmentul de vârstă menționat, rămân orfani din cauza cancerelor la sân și de col uterin depistate în stadii avansate. Într-o familie în care mama a fost diagnosticată cu cancer de col uterin, copilul  are un risc de a rămâne orfan de  aprope două ori mai mare decât al unui copil din alte țări europene, ceea ce este dramatic”, a declarat Mihaela Geoană, Președinte Fondator al Fundației Renașterea.