105 farmacii din România fac testări pentru COVID-19

În România populația se poate testa și în farmacii pentru COVID-19. Sunt 105 farmacii avizate pentru activitatea de testare antigenică rapidă pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2.

105 farmacii din România fac testări pentru COVID-19

Farmaciile utilizează teste antigen rapide primite de la Ministerul Sănătății”, iar „serviciul de testare prestat de către unitățile farmaceutice poate fi tarifat, în acord cu legislația în vigoare”, arată Ministerul Sănătății. De altfel, și Colegiul Farmaciștilor din România face precizarea că deși în această activitate se folosesc, prioritar, teste distribuite gratuit de Direcțiile de Sănătate Publică județene, conform stocului disponibil, în acord cu prevederile Ordinului Ministrului Sănătății Nr. 644 din 10 mai 2021 privind activitatea de testare în farmacii comunitare şi oficine comunitare rurale, utilizând teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV2, farmaciile pot percepe un anumit tarif pentru acest serviciu, pentru a acoperi cheltuielile nedecontate, reprezentate de materialele de protecție, consumabile, plata personalului.

Colegiul Farmaciștilor reiterează importanța implementării serviciului farmaceutic de testare în scop diagnostic, pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 și a aportului adus de farmaciștii din farmaciile comunitare prin participarea la campania de sănătate publică privind creșterea capacității de testare a populației pentru COVID-19, într-un moment critic pentru sistemul de sănătate din România.

Lista cu toate farmaciile din țară avizate să facă testarea rapidă o găsiți aici

Potrivit studiului “Servicii farmaceutice în România. Realități și provocări post-pandemice” românii își doresc servicii noi în farmacii. Din perspectiva pacienților, cele mai utile sunt considerate a fi testele pentru afecțiuni cardiovasculare (23% dintre respondenți), urmate de testele rapide pentru depistarea unor infecții ca de exemplu Sars-Cov 2, gripa sezonieră sau hepatita B și C (15% dintre respondenți) și determinarea glicemiei (12% dintre respondenți).

Fisiere