Examene ginecologice și teste Papanicolau efectuate inutil. Peste 120 de milioane de dolari cheltuiți anual

În fiecare an, milioane de adolescente și femei tinere au de făcut examene ginecologice și teste Papanicolau de care nu au nevoie, potrivit unui nou studiu, efectuat pe 3400 de femei din SUA.

Examene ginecologice și teste Papanicolau efectuate inutil. Peste 120 de milioane de dolari cheltuiți anual

În fiecare an, milioane de adolescente și femei tinere au de făcut examene ginecologice și teste Papanicolau de care nu au nevoie, potrivit unui nou studiu, efectuat pe 3400 de femei din SUA. Deși ghidurile americane recomandă ca aceste examene să nu fie făcute în mod obișnuit până când o tânără nu împlinește 21 de ani, un nou studiu publicat în prestigioasa revistă JAMA arată că peste 2 milioane de fete sub această vârstă au de făcut un test PAP în fiecare an - și pentru aproape trei sferturi dintre ele nu este necesar.

Studiul a examinat datele dintr-un Sondaj național care s-a concentrat pe răspunsurile la întrebări despre îngrijirea ginecologică de la peste 3.400 de tinere cu vârste cuprinse între 15 și 20 de ani, adunate între anii 2011 și 2017. Fetele au fost întrebate dacă în ultimele 12 luni au fost supuse unui examen pelvin sau unui Papanicolau.

Folosind aceste date, medicul George Sawaya, autor principal al studiului și profesor de obstetrică, ginecologie și științe ale reproducerii la Universitatea din California și coautorii săi au estimat că aproape un sfert dintre femeile tinere cu vârste cuprinse între 15-20 de ani au primit un examen ginecologic în ultimul an. Adică 2,6 milioane de fete. Este posibil să nu fi fost nevoie de mai mult de jumătate din examene - 1,4 milioane. Cercetătorii au constatat că numărul femeilor care au făcut testul Papanicolau a fost mai mic.

„De fiecare dată când facem ceva în numele prevenției, chiar și un examen pelvin la o persoană asimptomatică există și consecințe nedorite. Există posibilitatea unui fals pozitiv, ceea ce duce la mai multe intervenții și alte investigații care pot fi inutile”, a declarat dr. Sawaya, potrivit siteului WebMD.com.

,,Aceste teste pot provoca, de asemenea, anxietate și depresie. Multe femei (mai tinere și mai în vârstă) asociază examinările bimanuale pelvine și speculum cu frica, anxietatea, jena, disconfortul și durerea. Fetele și femeile cu un istoric de violență sexuală pot fi mai vulnerabile. În plus, adolescentele pot întârzia începerea utilizării contracepției sau a screeningului pentru infecții cu transmitere sexuală din cauza fricii de examinarea ginecologică, ceea ce creează bariere inutile pentru folosirea unor metode de screening și de planificare familială importante ”, a atras atenția dr. Melissa A. Simon, de la Departamentul de Obstetrică și Ginecologie al Școlii de Medicină Feinberg a Universității Northwestern.

Toate aceste teste inutile costă bani, studiul estimează că se cheltuiesc până la 123 de milioane de dolari în fiecare an, doar pentru examenele ginecologice și testele Papanicolau.