Al cincilea caz de variola maimuței în România

Un nou caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România. Este al cincilea caz, apărut la un bărbat de 37 de ani. Simptomele au apărut pe data de 18 iunie iar infecția a fost confirmată astăzi în urma investigațiilor de laborator. Pacientul are o formă ușoară a bolii și este izolat la domiciliu, informează Ministerul Sănătății.

Al cincilea caz de variola maimuței în România

Primul caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România pe 13 iunie 2022. Un bărbat în vârstă de 26 de ani din București a fost diagnosticat cu această boală, prezentă în peste 42 de țări la nivel global. În momentul de față sunt 2.100 de cazuri în lume și nu au fost raportate decese în afara Africii. Până luna trecută, variola maimuței provocase doar focare considerabile în Africa centrală și de vest; continentul a raportat până acum peste 1.500 de cazuri și 72 de decese suspectate într-o epidemie separată. Vaccinurile nu au fost niciodată folosite în Africa pentru a controla boala.

Oamenii de știință avertizează că orice persoană care se află în contact fizic strâns cu o persoană infectată cu variola maimuței sau cu îmbrăcămintea sau lenjeria de pat a acesteia este expusă riscului de îmbolnăvire, indiferent de orientarea sexuală.

Marea Britanie va oferi vaccinuri pentru variola maimuței unor bărbați homosexuali și bisexuali

Oficialii britanici din domeniul sănătății au declarat că nu pot spune dacă răspândirea variolei maimuței a atins un vârf în țara lor, după ce au ajuns la peste 366 de cazuri, fiind cel mai mare focar de boală din afara Africii. Oficialii britanici din domeniul sănătății vor începe să ofere vaccinuri unor bărbați homosexuali sau bisexuali sau care fac sex cu bărbați, care prezintă cel mai mare risc de a se îmbolnăvi de variola maimuței, în efortul de a reduce focarul de boală.

Potrivit, Agenției pentru Securitate a Sănătății din Marea Britanie, medicii ar putea lua în considerare vaccinarea pentru unii bărbați gay sau bisexuali și bărbații care fac sex cu bărbați cu cel mai mare risc de expunere.

„Prin extinderea ofertei de vaccinuri către cei cu risc mai mare, sperăm să rupem lanțurile de transmitere și să contribuim la stăpânirea focarului”, a spus dr. Mary Ramsay șefa de imunizare a Agenției pentru Securitate Sănătate, conform Medicalxpress.com.

 Vaccinurile erau disponibile anterior doar pentru lucrătorii din domeniul sănătății care se ocupau de pacienții cu variola maimuței sau pentru persoanele care dezinfectează zonele contaminate de virus. Vaccinul a fost dezvoltat inițial pentru variolă, dar se crede că este eficient în proporție de 85% împotriva variolei maimuței.

 Până în prezent, peste 99% dintre cazurile de variola maimuței din Marea Britanie sunt în rândul bărbaților, iar majoritatea acestora sunt la bărbați homosexuali, bisexuali sau care fac sex cu bărbați. Și în România toate cele 5 cazuri sunt la bărbați.

Foto: https://pixabay.com/photos/monkey-pox-virus-man-face-eyes-7224615/