Telemedicină: program de tele-ecocardiografie utilizat de asistenții medicali

Un program de tele-ecocardiografie, utilizat de asistenții medicali pentru a efectua examene imagistice, care sunt interpretate de medicii cardiologii de la distanță atât fezabil cât și fiabil, și extrem de eficient, potrivit noilor cercetări.

Telemedicină: program de tele-ecocardiografie utilizat de asistenții medicali

Medicii de la Spitalul Levanger, din Norvegia au testat împreună cu asistenții medicali acest program, în special la pacienții cu insuficiență cardiacă și au descoperit că evaluarea și cuantificarea dimensiunilor atriale și a ventriculului stâng, a volumelor și a indicilor funcționali a fost posibilă în cel puțin 94% din cazuri prin programul de telemedicină.

„Cea mai importantă constatare a acestui studiu este aceea că, folosind telemedicina, mai mulți pacienți cu insuficiență cardiacă pot obține beneficiile ecografiei diagnostic. O astfel de abordare poate îmbunătăți diagnosticul și îngrijirea atunci când distanța și resursele disponibile contează”, a precizat dr. Anna Katarina Hjorth Hansen, MD.

Cercetătorii au recrutat 50 de pacienți de Ambulatoriul spitalului norvegian și au apelat la asistente medicale specializate să efectueze examenele de ecocardiografie limitate. Fiecare a avut 6-12 ani de experiență și a fost instruită cu privire la folosirea programului de tele-ecocardiografie.

Ecocardiogramele au fost transferate la un cardiolog în afara spitalului care a interpretat imaginile. Hjorth-Hansen și colegii săi au constatat că interpretările tele-experților erau foarte apropiate de cele raportate de cardiologi cu experiență.

 Medicul Hjorth ‐ Hansen consideră că adevăratele beneficii ale programelor de tele-ecocardiografie sunt utilizarea lor în locații îndepărtate, cu puțini experți, potrivit siteului Healthimaging.com. Insuficiența cardiacă este asociată cu un prognostic slab, iar morbiditatea și mortalitatea rămân ridicate, prin urmare această abordare  în telemedicină devine extrem de practică.

 Puteți citi și

Medicamentele pentru hipertensiunea arterială nu cresc riscul COVID-19

Platformă pentru diagnostic la distanță a pacienților cu noul coronavirus