Moașele și-au câștigat dreptul de-a ocupa funcții de director de îngrijiri în spitalele de stat din România

Ordinul care reglementează faptul că moașele din spitalele de stat din România pot ocupa funcții de director de îngrijiri în unitățile sanitare a fost semnat de ministrul Sănătății, prof.univ.dr. Alexandru Rafila. Federația Sanitas a anunțat vestea pe pagina sa de socializare.

Moașele și-au câștigat dreptul de-a ocupa funcții de director de îngrijiri în spitalele de stat din România

Ministrul Sănătății a semnat ieri actul normativ de completare a Ordinului M.S. nr. 284/2007 privind aprobarea Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a concursurilor/examenelor pentru ocuparea funcțiilor specifice comitetului director din spitalele publice.

,,În urma negocierilor dintre reprezentanții SANITAS și Ministerul Sănătății, purtate în data de 16 februarie 2022, am obținut pentru o nouă categorie de profesioniști – Moașele - dreptul de a participa la concursurile de ocupare a funcției de director de îngrijiri în instituțiile din sistemul sanitar. Până în prezent, aveau acest drept numai asistenții medicali generaliști principali absolvenți de învățământ universitar de lungă sau scurtă durată, cu diplomă de licență/absolvire și cu cel puțin doi ani vechime”, au precizat liderii Federației Sanitas.

Moașele care aspiră la funcția de director de îngriijiri trebuie să aibă au cel puţin 2 ani vechime ca moașe principale, să aibă domiciliul stabil în România, să nu fi fost condamnate penal sau în curs de urmărire penală, suă fie apte din punct de vedere medical (fizic şi neuropsihic) și să nu aibă vârsta de pensionare, condițiii impuse pentru candidarea la posturile de conducere din spitalele de stat.

Încă din 2019, moașele luptă pentru a câștiga acest drept. Conform Raportului privind Situația profesiei de asistent medical la nivel mondial 2020”, elaborat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în parteneriat cu Consiliul Internațional al Asistenților Medicali și campania globală Nursing Now, a reieșit că aproximativ 90% din forța de muncă alcătuită din asistenți medicali este feminină, însă puține funcții de conducere din domeniul sănătății sunt deținute de asistente medicale sau femei.

Este un fenomen global că asistenții medicali acordă în general mai puțină importanță statutului profesional decât alți profesioniști din domeniul sănătății; acest lucru este îngrijorător, deoarece asistentele medicale în poziții de conducere pot face sau influența politici care cresc satisfacția în muncă a asistentelor medicale, se arată în studiul potrivit Nursingtimes.net.