Comisia Europeană a anunțat un nou program de depistare a cancerului

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. În 2021, lumea a depășit un nou prag, 20 de milioane de oameni au fost diagnosticați cu cancer și 10 milioane au murit. Aceste cifre vor continua să crească în deceniile următoare, în ciuda faptului că toate tipurile de cancer pot fi tratate și multe pot fi prevenite sau vindecate. În cadrul Planului European de Combatere a cancerului, Comisia Europeană a anunțat un nou program de depistare a cancerului.

Comisia Europeană a anunțat un nou program de depistare a cancerului

În prezent, îngrijirea pentru cancer reflectă inegalitățile și inechitățile lumii noastre. Cea mai clară distincție este între țările cu venituri ridicate și cele cu venituri mici, cu un tratament cuprinzător fiind disponibil în mai mult de 90% din țările cu venituri mari, dar în mai puțin de 15% din țările cu venituri mici.

Eforturile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sunt concentrate pe cancerul de sân, acum cel mai frecvent cancer; și cancerul de col uterin, care poate fi eliminat. Comisia Europeană prin noul program de depistare a cancerului își propune să ajute țările UE să se asigure că, până în 2025, 90% din populația UE care se califică pentru depistarea cancerului de sân, de col uterin și colorectal beneficiază de screening. Această inițiativă va actualiza orientările din 2003 (recomandarea Consiliului) privind depistarea cancerului pe baza celor mai recente recomandări științifice și va lua în considerare extinderea screeningului la alte tipuri de cancer.

CE dorește să cunoască opiniile cetățenilor și părților interesate și lansează o cerere de informații deschisă pentru feedback. Contribuțiile vor fi luate în considerare pe măsură ce se dezvoltă și perfecționeză această inițiativă. Reacțiile primite vor fi publicate pe site-ul www.ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13155-Cancer-Screening-Recommendation-update_en și, prin urmare, trebuie să respecte regulile de feedback (disponibile pe www.ec.europa.eu/info/law/better-regulation/rules-feedback-and-suggestions_ro).

Feedbackul cetățenilor și părților interesate poate fi exprimat pe www.ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13155-Cancer-Screening-Recommendation-update/addFeedback_en?p_id=27911490. Perioada de exprimare a feedbackului este 25 ianuarie  - 22 februarie 2022 (miezul nopții, ora Bruxelles-ului).

Screening-ul este un element important al prevenirii și controlului cancerului, dar deciziile cu privire la ce să includă într-un program de cancer necesită luarea în considerare a unui număr de factori complexi. Recent, OMS a lansat un scurt ghid pentru depistarea cancerului. Eforturile sporite de a extinde programele de cancer de înaltă calitate la nivel internațional, național și comunitar sunt cu atât mai importante cu cât sunt perturbate programele de cancer din cauza pandemiei de COVID-19. Într-un sondaj publicat în octombrie 2021, mai mult de jumătate dintre țările care au raportat au indicat că screening-ul și tratamentul cancerului au fost parțial sau complet întrerupte în timpul pandemiei.

Există însă o Lege prin care devine gratuit tratamentul psihologic acordat bolnavilor de cancer şi se oferă concediu plătit aparţinătorilor acestora care îi însoţesc la tratament.

Credit foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/mesaj-scrabble-text-scrisori-5910774/