Mulți pacienți cu leucemie mieloidă cronică, la medic în stadii avansate ale bolii

În România trăiesc peste 1600 de pacienți cu Leucemie Mieloidă Cronică (LMC tratați). Deși toți pacienții diagnosticați sunt în tratament și au acces la toate terapiile existente în acest moment, rata diagnosticării nu trece de 85%, de multe ori diagnosticul fiind pus tardiv. Leucemia Mieloidă Cronică este o formă rară de cancer care afectează celulele sângelui, fiind caracterizată de o mutație genetică a cromozomilor 9 și 22, care conduce la o creștere necontrolată a celulelor albe din sânge.

Mulți pacienți cu leucemie mieloidă cronică, la medic în stadii avansate ale bolii

Cancerele rare fac parte din categoria bolilor rare și afectează peste 10.000 de persoane în România. Majoritatea cazurilor de LMC apar la adulți, dar în cazuri foarte rare poate apărea și la copii.  LMC este o boală cu debut silențios, depistată de obicei la un control de rutină. Verificarea periodică a hemoleucogramei este foarte importantă, susțin medicii.

Conf. univ. dr. Horia Bumbea, medic primar hematologie clinică la Spitalul Universitar de Urgență Bucureşti, a precizat că 30% dintre pacienți sunt asimptomatici. În cazul celorlați manifestările clinice sunt: astenia fizică, scădere ponderală, anorexie, sațietate precoce, dureri, disconfort abdominal, febră, transpirații, dureri osoase, manifestări respiratorii, neurologice în formele hiperleucocitare. 

,,Este important că odată diagnosticați, toți pacienții cu LMC intră în monitorizare medicală și primesc tratamentul adecvat. Din păcate, date estimative arată că în România rata de diagnostic nu este mai mare de 80- 85% (comparând datele epidemiologice la nivel regional), de cele mai multe ori diagnosticul este tardiv, pacienții ajungând la medic târziu, în stadii avansate ale bolii. Posibilele motive ale acestei situații sunt: accesul limitat la servicii medicale (mai ales în zonele rurale sau sărace), lipsa infrastructurii sistemului de sănătate, educația medicală deficitară în rândul populației”, a atras atenția Dorica Dan, președintele Asociației Române de Cancere Rare (ARCrare) cu ocazia Zilei Mondiale a LMC, celebrată pe 22 septembrie.

Dacă în urmă cu 15 ani, LMC era considerată o boală letală pentru majoritatea pacienților, astăzi dacă pacienții sunt tratați eficient cu medicamentele recomandate, pot avea o durată a vieții similară cu a populației generale. LMC a evoluat la o boală cronică, ce poate fi controlată prin terapie.

 Dezvoltarea terapeutică în domeniul LMC este un exemplu de succes și s-a ajuns în punctul în care pacienții au șansa să ducă o viață normală fără tratament, în remisiune clinică. Trebuie spus însă răspunsul complet la tratament nu este obținut de toți bolnavii.