Mesajul COPAC pentru pacienții cronici : Testați-vă de la primele semne de COVID-19 și mergeți la medic dacă sunteți la risc

Numărul românilor care se îmbolnăvesc de COVID-19 a explodat în ultima perioadă. Gradul de pozitivare este de 30,21 %, iar pacienții cronici, mai ales cei în vârstă continuă să fie vulnerabili în fața bolii. Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) atrage atenția că bolile cronice s-au dovedit a fi factori de risc importanți în decesul a peste 60.000 de persoane infectate în ultimii doi ani cu SARS-Cov-2 în România. ,,Testați-vă de la primele semne și mergeți la medic dacă sunteți la risc”, îi îndeamnă organizația pe pacienții cronici.

Mesajul COPAC pentru pacienții cronici : Testați-vă de la primele semne de COVID-19 și mergeți la medic dacă sunteți la risc

Raportările Institutului Național de Sănătate Publică arată că peste 93% din cei decedați aveau cel puțin o boală cronică din următoarele categorii: boli cardiovasculare (7 din10 cazuri), diabet zaharat (3 din 10), boli neurologice sau obezitate (2 din 10) și, afecțiuni renale, pulmonare sau cancer (1 din10)

Într-un interval de 24 de ore, pe teritoriul României, au fost înregistrate 26.466 de persoane pozitive cu virusul SARS-CoV-2, dintr-un total de 87.580 teste RT-PCR și antigen efectuate.

COPAC face apel la toți pacienții cronici să ia legătura cu medicul de famile cât mai devreme după apariția primelor simptome de Covid-19. Tratamentele specifice pentru COVID-19, care acum există, trebuie administrate cât mai repede și pot reduce semnificativ riscul de agravare al bolii, durata de evoluţie a bolii, riscul de de spitalizare și deces.

Interesați-vă și dacă medicul dvs. realizează teste întrucât în prezent 4000 de medici de familie fac acest lucru.

,,Vin cu exemplul personal: zilele trecute m-am infectat și am mers la un centru de evaluare și mi s-au făcut investigații și tratament. Am depășit ușor boala deși sunt pacient cronic cu mai multe afecțiuni. Ce este foarte important: nu am rămas în spital dar am beneficiat de tratament. Puteți merge la un centru de evaluare fără teama de a fi internat sau fără a exista niciun pericol”, a afirmat Radu Găneascu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

Românii care au simptome ce pot indica prezența virusului SARS-CoV-2 (febră, tuse, oboseală, dureri de cap, pierderea gustului și a mirosului etc.) sunt rugați de autorități să apeleze medicul de familie, call-centerele DSP sau numărul unic de urgență 112 pentru a solicita testarea.

Cel mai frecvent observate manifestari ale Covid 19 sunt: febră sau frisoane, tuse, dificultăți de respirație, oboseală, dureri musculare și corporale, durere de cap, pierderea gustului sau mirosului, durere de gât, congestia  nasului su rinoree, greață sau vărsături, diaree.  În cazul infecției cu varianta Omicron a virusului, cercetarile indică faptul că simptomele cel mai ades întalnite sunt rinoreea (curgerea nasului), cefaleea (dureri de cap), stare de oboseală (ușoară sau severă), strănutul si durerea în gât. Simptomele infecției cu coronavirus apar de regulă la 2-6 zile dupa expunere, iar în unele cazuri până la 14 zile după.  

Persoanele care manifestă simptome și sunt în București sau județul Ilfov se pot deplasa cu mijloace proprii, nu cu mijloace de transport în comun, la centrele special create pentru recoltarea de probe pentru testarea COVID-19. Persoanele ale căror teste sunt pozitive se pot deplasa la centrele de evaluare COVID-19 (http://www.ms.ro/centre-de-evaluare-covid-19/) pentru a primi consultație și tratamentul necesar.

COPAC mai îndeamnă persoanele cu cel puțin doi factori de risc ca în primele 5 zile de la obţinerea rezultatului pozitiv la testarea pentru detecţia virusului SARS-CoV-2 să se adreseze unui Centru de evaluare și tratament COVID-19.

În prezent sunt peste 200 de astfel de centre avizate la nivel national, lista acestora putând fi consultată pe pagina de web a Ministerului Sănătății (http://www.ms.ro/centre-de-evaluare-covid-19/) sau a CNAS (https://cnas.ro/2022/01/31/lista-centrelor-de-evaluare-si-tratament-covid-19/). După o evaluare clinică și de laborator, medicii din centrele de evaluare pot prescrie pacienților tratament în ambulator (pentru acasă), tratament adaptat profilului clinic al fiecărui pacient, în corelație cu severitatea bolii și prezența factorilor de risc menționați. 

În prezent, există tratament care poate fi administrat și previne complicațiile și ajungerea într-o stare gravă. În ultimele 24 de ore dintre cele de 1.146 de persoane internate la ATI,  983 sunt persoane nevaccinate.